Meer spelletjes en puzzels graag!

Tessa, Tim en Johannes uit Zaandam, alledrie 11 jaar, hebben bijzonder werk. Samen met nog vijf kinderen zijn ze de junior adviseurs van het Zaans Museum. Ze geven raad aan het museum over hoe je het museum leuker voor kinderen kunt maken. vanaf morgen kunnen

Het begon allemaal in mei dit jaar, met een poster in de klas. `Museum zoekt junior adviseurs', stond erop. Sinds juni zijn de acht bezig. Ze kunnen nu altijd het museum binnen. Het is een beetje hun tweede huis geworden. Als ze aan het werk zijn, dragen ze groene sweaters met het logo van hun functie erop, en badges met hun naam en foto. Waarom had het museum eigenlijk adviseurs nodig? ,,Het ging wel goed met het museum, maar ze wisten niet hoe ze kinderen moesten aantrekken,'' zegt Tessa. ,,Met school kregen we hier een rondleiding. Ik vond het wel leuk, maar de kinderen die graag cool willen zijn, deden of ze zich heel erg verveelden.''

Eens per maand vergadert het team met Joke en Odette, twee volwassenen die bij het museum werken. De kinderen geven adviezen en tips. Er wordt echt naar hen geluisterd. Joke: ,,De junior adviseurs zijn heel kritisch. We hadden we hier een kindertoer met een koptelefoon, maar die was volgens hun te saai. Nu komen er meer puzzels en spelletjes bij.''

Het Zaans Museum is een leuk museum. Het zit in een gloednieuw gebouw, dat pas een jaar oud is. Je leert er precies hoe het leven in de Zaanstreek vroeger was. Daar zijn schilderijen van, maar er zijn ook oude kleren, borden, schoolspullen. Er is een supermarkt met alleen ouderwetse etenswaren, waar je met een wagentje langs kunt rijden. Op de muren draaien films van molens, fabrieken en kinderen van vroeger. ,,Daarom heb je hier fantasie nodig,''zegt Tim. ,,Als je je best doet en je inleeft, kruip je zo in de huid van de jongen in de film. Dan voel je precies hoe het vroeger was.'' Johannes, zijn collega: ,,Het was toen niet leuker dan nu, denk ik, maar wel rustiger. Er waren nog niet zoveel snelle en lawaaiige dingen uitgevonden.'' Tijdens de Nationale Junior Museumweek, die morgen begint, kun je met je museumpaspoort gratis het Zaans Museum in. Het thema van de week is `De Ontdekking'. Daarom is er ook in Zaandam een speciale speurtocht voor kinderen. Wat er precies gebeurt, willen ze nog niet verklappen. Johannes zegt geheimzinnig: ,,Je moet het spoor volgen van onze museumspion, Chatcat 007-en-een-kwart. Hij leidt je vanzelf naar de geheimen van het museum.'' Wat voor geheimen zijn dat dan? ,,Dat zeg ik niet. Daarvoor moet je zelf maar komen.''

    • Sandra Heerma van Voss