Mannesmann wil divisie telecommunicatie afsplitsen

Het Duitse conglomeraat Mannesmann wil zich splitsen in twee ondernemingen. De traditionele activiteiten in de machinebouw en de autotechniek worden hiermee gescheiden van de snel groeiende telecomdivisie.

De directie van Mannesmann heeft dit plan gisteren aan de raad van commissarissen gepresenteerd. Begin volgend jaar zal de raad beslissen over de plannnen. Als zij deze goedkeuren moeten de twee ondernemingen vanaf eind volgend jaar afzonderlijke besturen krijgen. In 2001 worden ze verantwoordelijk voor hun eigen financiering en krijgen ze een eigen notering aan de effectenbeurs.

De beide takken behoeven beide een afzonderlijke bedrijfsstrategie, die het bedrijf op deze manier wil uit kunnen voeren en versterken. Mannesmann staat van oorsprong bekend om zijn stalen buizen-industrie. Met de traditonele tak hoopt Mannesmann een rendementsverbetering van 20 procent te behalen. Maar de directe reden voor de opsplitsing is de sterke groei van de telecom-activiteiten. Mannesmann gaat ervan uit dat beleggers meer waardering zullen hebben voor de snel groeiende telecom-activiteiten als deze afzonderlijk opereren. Beleggers reageerden gisteren enthousiast. Direct na de aankondiging stegen de aandelen Mannesmann in Frankfurt met 8,56 procent naar 153 euro.

Met de afgesplitste telecomdivisie mikt het concern op groei in omvang en waarde, bij de overige activiteiten vooral op meer winst. De telecomdivisie heeft het afgelopen jaar het meest bijgedragen aan de winst van het concern. De omzet van de telecomdivisie groeide vorig jaar met 34 procent tot 2,8 miljard euro, terwijl de totale omzet met slechts 7 procent toenam tot 9,7 miljard euro.

Het Düsseldorfse bedrijf kondigde aan de grootste te willen worden op het gebied van telecommunicatie in Europa. Het gaat hierbij uit van zijn sterke posities in Duitsland en in Italië.

Mannesmann beheert Duitslands grootste mobiele netwerk D2 en de Italiaanse aanbieder van zaktelefonie Omnitel. Omnitel en D2 hebben ieder ongeveer 8 miljoen abonnees. Mannesmann is sinds de liberalisering van de telefoniemarkt in Duitsland in januari 1998 al de grootste concurrent van de voormalig monopolist Deutsche Telekom.

Analisten verwachten een mogelijke overname van een grotere rivaal. Een samenwerking met het Engelse Vodafone AirTouch, wereldwijd nummer een op het gebied van mobiele telefonie sluiten ze niet uit. Mannesmanns topman Klaus Esser ontkende dit.