Luchtacties van Russen tegen Grozny

Voor de derde keer binnen een etmaal hebben Russische gevechtsvliegtuigen vanmorgen luchtaanvallen uitgevoerd op de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny.

Het Kremlin riskeert een hervatting van de Russisch-Tsjetsjeense oorlog die tussen 1994 en 1996 aan naar schatting 80.000 mensen het leven heeft gekost. Ooggetuigen in de amper herbouwde ruïnestad Grozny zagen hoe vier SU-25 straaljagers om half elf plaatselijke tijd de Oktober-wijk onder vuur namen, waarbij volgens het persbureau AFP een dode en zeven gewonden zijn gevallen. Een dozijn huizen in de buurt van een politiekantoor en het omroepgebouw is verwoest. Een tweede aanval anderhalf uur later zou nog twee levens hebben geëist.

Bij een luchtbombardement gistermiddag zouden acht automobilisten zijn gedood en vijftien werknemers van een melksovchoze. Enkele uren daarvoor nam de Russische luchtmacht de nationale luchthaven onder vuur. Daarbij kwam een technicus om het leven die stond te sleutelen aan een sproeivliegtuigje van het type Antonov-2, het enige luchtwaardige toestel van de afvallige Kaukasus-republiek.

De luchtoorlog volgt in grote lijnen het scenario van de NAVO-campagne tegen Joegoslavië: vooral bruggen, communicatiecentra, olieraffinaderijen en -opslagtanks worden bestookt. Ook de Russische troepenopbouw langs de 850 kilometer lange grens lijkt even massaal als die rond Kosovo. Zware bommenwerpers van het type TU-22, die per vlucht 24 ton explosieven kunnen afwerpen, zouden in gereedheid worden gebracht.

De krant Moskovski Komsomolets, die oppert om Tsjetsjenië ,,met bacteriologische en chemische wapens te vernietigen'', constateert dat het vredesbestand van 1996 een intermezzo van drie jaar is gebleken. Segodnja herinnert eraan dat de eerste fase van de oorlog eind 1994 ook begon met luchtaanvallen op het vliegveld van Grozny.

Waarnemers zijn echter verdeeld over de vraag of Rusland opnieuw aanstuurt op een grondoorlog. Volgens defensiespecialist Aleksandr Goltz is die stap onvermijdelijk: ,,De vraag is alleen nog: wanneer?''

Maar premier Vladimir Poetin ontkende dat Rusland een grootscheepse militaire operatie tegen Tsjetsjenië begonnen is. Met een verwijzing naar de recente golf van bomaanslagen op flatgebouwen in Rusland, waarbij bijna driehonderd mensen de dood vonden, legde Poetin uit dat het ging ,,om de bescherming van onze burgers tegen bandieten''. Volgens hem hebben ,,internationale terroristen'' Rusland de oorlog verklaard. ,,Als we niet nu de hoofden afrukken van deze agressors gaat het van kwaad tot erger'', zei hij op werkbezoek in Kazachstan.

Ook de Russische legertop houdt vol dat de luchtacties uitsluitend gericht zijn op de vernietiging van de moslimrebellen die de afgelopen weken twee maal het naburige Dagestan zijn binnengevallen. Minister van Binnenlandse Zaken Vladimir Roesjhailo verklaarde dat de islamitische krijgsheren Basajev en Chattab een strategisch belangrijk stuk van het Russische grondgebied willen inrichten als een ,,criminele enclave'' voor het lanceren van terreurdaden.

    • Frank Westerman