Kritiek beurs op uitgever Wolters

Uitgever Wolters Kluwer is door de Amsterdamse effectenbeurs op de vingers getikt naar aanleiding van inconsistente winstprognoses tijdens een analistenbijeenkomst. Een daadwerkelijke overtreding van het zogeheten fondsenreglement heeft de beurs echter niet kunnen ontdekken. De uitgever wordt wel dringend verzocht om voortaan minder argeloos om te gaan met gevoelige informatie.

In een reactie zegt Wolters Kluwer ,,met vreugde te hebben kennisgenomen'' van de mededeling dat het reglement niet is overtreden. ,,De beurs dringt er inderdaad wel op aan consistentie te betrachten in de informatievoorziening aan beleggers, maar we zien dit niet als een waarschuwing.''

Begin vorige maand gaf het uitgeversconcern aan voor dit jaar een nettowinst van 10 tot 15 procent te verwachten, hetgeen voor veel beleggers teleurstellend was. De koers van het aandeel op de Amsterdamse beurs daalde vervolgens met 5 procent, maar die schoot een dag later weer met 12 procent omhoog toen analisten in beperkte kring een toelichting kregen. ,,In een subliem jaar kan de winstgroei per aandeel ook best 25 procent zijn'', verklaarde financieel bestuurder Hans van Dinter bij die gelegenheid aan analisten.

De beurs heeft nog onderzoeken lopen naar de informatievoorziening bij luchtvaartmaatschappij KLM, het bouwbedrijf NBM Amstelland en uitgever Reed Elsevier. Erg veel wapens, anders dan een publieke veroordeling, heeft de effectenbeurs echter niet. Bij daadwerkelijke voorkenniszaken voert toezichthouder STE het onderzoek uit.