Internationale beurzen

LONDEN

De Europese beurzen schrokken vanmorgen van de koersdaling van bijna 2 procent gisteren op Wall Street, maar Londen hield de schade beperkt. De koersstijging van NatWest met 27 procent, na een vijandig bod van Bank of Scotland, hield de daling van de FTSE-index beperkt tot 0,7 procent op 5927 punten.

FRANKFURT

Anders was het in Frankfurt, dat Wall Street de hele weg naar beneden volgde. De DAX-index daalde met 1,95 procent tot 5196 punten. Het farma-concern Bayer duikelde met 5 procent nadat de topman had gezegd dat het derde kwartaal niet geheel aan zijn verwachtingen voldoet. SAP leed onder de hightech-paniek in New York, en moest met 4 procent terug.

PARIJS

Supermarktconcern Casino was vanmorgen het onderwerp van overnamespeculaties en schoot 5 procent omhoog. Maar voor de rest was ook in Parijs de stemming slecht. Het vooruitzicht dat, gezien de termijnmarkt in Amerikaanse S&P500-contracten, Wall Street vanmiddag lager zou openen maakte het klimaat er niet beter op. De CAC-index verloor 1,15 procent op 4548 punten.

TOKIO

De koersen op de Japanse effectenbeurs zijn vanmorgen opnieuw flink gedaald. Het Nikkei-gemiddelde daalde met 2,6 procent tot 16.871,37 punten. De Nikkei is daarmee op de laagste stand sinds begin juni gekomen. Tokio had te lijden onder Wall Street, dat bijna 2 procent in waarde daalde. Japanse handelaren sluiten niet uit dat de monetaire autoriteiten van de VS en Japan alsnog besluiten in actie te komen om de koersstijging van de yen af te remmen. Komend weekend komt de G7 bijeen in Washington, waar dat besluit zou kunnen vallen.

Ook in de rest van Azië stonden de beurzen op verlies. Hongkong verloor 1,4 procent.

NEW YORK

De effectenbeurs van New York heeft gisteren opnieuw een zware klap gekregen. Het Dow-Jonesgemiddelde verloor 205,48 punten (1,95 procent), op 10.318,59 punten. De Nasdaq-index, die veel technologiefondsen omvat, moest zelfs 3,77 procent prijsgeven.

Vooral in het laatste uur gingen de koersen hard naar beneden, hetgeen beleggers in Europa nerveus maakte over het vervolg vandaag op Wall Street. De val van de aandelenkoersen kwam na een opmerking van Microsoft-topman Steve Ballmer, die zei dat technologie-aandelen `absurd hoog' gewaardeerd zijn.