`Ik houd het erop dat ze ons bang willen maken'

Bij rellen in Jakarta richtte het geweld zich vanmorgen ook tegen buitenlandse journalisten. ,,Dit was niet spontaan.''

Een paar honderd meter verderop, achter een voetgangersbrug, weerklinkt het geknal van semi-automatische wapens. De Sudirmanboulevard in het zakencentrum van Jakarta is gevuld met burgers die, tot de schoten uitbarstten, nieuwsgierig in de richting van het kordon van veiligheidstroepen onderweg waren. Studenten leveren al twee dagen strijd tegen de manier waarop het parlement op de allerlaatste dag van zijn bestaan een nieuwe `veiligheidswet' erdoorheen heeft gejaagd. De wet geeft het leger vergaande bevoegdheden in noodsituaties.

De mensen zijn opgewonden, de dagelijkse vriendelijkheid is verdwenen. Plots komt er beweging in de massa in de verte, terwijl het schieten toeneemt. Een vloot motorrijders vlucht weg voor soldaten, die niet te zien zijn door de grote hoeveelheid mensen die het op een lopen zetten.

Mensen in de buurt sporen buitenlandse journalisten aan op een ojek, een motortaxi, te stappen en weg te wezen. Plotseling bevinden zij zich midden in een menigte. Stemmen schreeuwen: ,,Het zijn Australiërs!'' Aan alle kanten wordt nu geduwd en getrokken aan de journalisten, die weer door vele handen van de motoren worden afgehaald. In de mêlee tilt iemand een vrouwelijke journalist over het hek. Zij verdwijnt met haar Indonesische assistent in een gebouw. Het bewakingspersoneel lijkt doodsbang, bang dat de menigte de hekken om zal duwen en het gebouw zal plunderen. Aan de achterkant van het gebouw worden de journalisten op ojeks gezet, die hen naar een hotel brengen. In het hotel zitten twee collega's. Eén van hen vertelt dat hij een man in de menigte ervan weerhield zijn mobiele telefoon te stelen, waarop de dief begon te schelden dat de journalist een Australiër was. Vervolgens werden zij beiden aangevallen. ,,Dit was niet spontaan,'' zegt de journalist, ,,Ik houd het erop dat de geheime dienst een paar mensen op straat heeft die ons willen bang maken.''

    • Frank Vermeulen