Geweld in Jakarta escaleert: 3 doden

Indonesische militairen hebben vanmorgen drie studenten gedood bij gewelddadige confrontaties in de Indonesische hoofdstad Jakarta.

Op de eerste dag van studentenprotesten tegen de regering schoten soldaten gisteren nog met rubberkogels. Vandaag vuurden ze met scherp. Tientallen demonstranten raakten gewond.

Terwijl het vannacht voor het eerst rustig bleef in Oost-Timor, nam het geweld in Jakarta sterk toe. Ruim 500 man oproerpolitie bestormden vanochtend de campus van de katholieke Atma Jaya universiteit in het centrum. Ze wierpen traangasgranaten, sloegen ruiten in en vernielden auto's. Vijf studenten werden gearresteerd. Later trokken ze zich terug en verzamelden zich bij een van de hoofdwegen in de binnenstad, waar het tot een gewelddadig treffen kwam met demonstranten. Auto's werden in brand gestoken of op hun kant gezet.

De demonstraties in Jakarta en andere Indonesische steden zijn gericht tegen de nieuwe wet op de staatsveiligheid, die gisteren door het scheidende parlement werd gejaagd. Die wet vergroot de macht van het leger. Ze geeft de president de mogelijkheid om de noodtoestand in een provincie af te kondigen en zware bevoegdheden te delegeren aan het leger. Militairen hoeven zich in `noodsituaties' niets meer aan te trekken van een aantal burgerrechten.

Volgens Amien Rais, een prominente moslim-politicus, is het gevaar groot dat de militairen misbruik maken van de nieuwe wet.

De positie van de Indonesische president B.J. Habibie, die toch al is verzwakt door zijn omstreden optreden in Oost-Timor, kwam vanmorgen door een financieel schandaal nog verder onder druk. Een speciale parlementscommissie drong er bij de president op aan zijn minister van Financiën en het voltallig bestuur van de centrale bank te schorsen. Ze zouden betrokken zijn bij het illegaal doorsluizen van overheidsgelden naar de Bank Bali, waarna een deel in het herverkiezingsfonds van Habibie verdwenen zou zijn. De regering weigert de resultaten van een accountantsonderzoek naar de affaire te publiceren. Het Internationaal Monetair Fonds heeft gisteren gedreigd dat leningen aan Indonesië in gevaar komen als de regering geen openheid van zaken geeft. In november worden in Indonesië presidentsverkiezingen gehouden.

De internationale vredesmacht in Oost-Timor maakte vanmorgen bekend dat ze een van de beruchtste leiders van een pro-Indonesische militie, Caitano da Silva, heeft gearresteerd. Hij wordt vastgehouden om eventueel te worden berecht voor misdaden tegen de menselijkheid. Tientallen andere leden van milities die door de vredesmacht werden opgepakt, zijn overgedragen aan de Indonesische politie. (AP, Reuters)