`Geef relschopper huisarrest'

Notoire relschoppers bij voetbalwedstrijden zouden huisarrest opgelegd moeten krijgen op het moment dat hun club speelt.

Hiervoor pleitte de Groningse officier van justitie R. van Leest vanmorgen voor de Groningse rechtbank, waar twaalf voetbalvandalen terechtstonden.

Volgens Van Leest, die met de reclassering onderzoekt of elektronisch toezicht in dit geval mogelijk is, is een stadionverbod alleen niet voldoende. ,,Het merendeel van de rellen speelt zich buiten het stadion af. Als je huisarrest instelt, hou je vandalen op wedstrijddagen weg bij het stadion.''

Politierechter K. Lahuis veroordeelde vanmorgen twee verdachten van de vechtpartij tussen aanhangers van FC Groningen en FC Den Bosch, in mei te Veendam, tot dienstverlening en voorwaardelijke celstraffen.

Tientallen Groningse supporters, van wie de meesten een stadionverbod hadden, troffen de Bosschenaren in Veendam, nadat ze tevergeefs naar Deventer waren afgereisd, waar hun club tegen Go Ahead speelde. Volgens het Groningse OM was er sprake van een onderling afgesproken confrontatie.

Op de Internetsite van beide supportersgroepen zou al zijn opgeroepen tot een confrontatie. De `Green Army' van Den Bosch riep op `er op los te gaan' tijdens de nacompetitie. Beide groepen supporters troffen elkaar buiten het stadion in Veendam, gooiden met stenen en zwaaiden en sloegen met broekriemen.

Een supporter van FC Den Bosch liep een steekwond op en moest worden opgenomen op de intensive care van het ziekenhuis. Ook gooiden de fans met koffiecontainers en andere spullen uit een cateringkraam.