Eureko wil Poolse PZU overnemen

De Europese verzekeraarsgroep Eureko is een serieuze gegadigde om een deel van de Poolse staatsverzekeraar PZU over te nemen. Het financiële concern, waarin het Nederlandse bedrijf Achmea een belang heeft van ruim 30 procent, gaat de komende twee weken op exclusieve basis met de Poolse Staat onderhandelen.

Eureko bracht begin deze maand samen met de Poolse BIG Bank Gdanski een bod uit op 30 procent van de PZU-aandelen. Met die bieding, die wordt geschat op ruim 1,5 miljard gulden, overtroefde Eureko het bod van de Franse branchegenoot Axa uit de markt. Mocht de Poolse overheid akkoord gaan met het bod dan krijgt Eureko een belang van 20 procent in PZU en de BIG Bank 10 procent. Een woordvoerder van Eureko denkt dat de transactie voor het eind van het jaar rond zal zijn.

PZU heeft in de eerste zes maanden 1,9 miljard gulden aan premie-inkomsten binnengehaald. Vorig jaar behaalde PZU over het hele jaar ruim 3 miljard gulden premie-inkomsten. De verkoop van PZU is onderdeel van een grootschalig privatiseringsprogramma van de Poolse regering. (ANP)