Dioxinecrisis leidt tot vondst van zwart geld

Als gevolg van de dioxinencrisis heeft de Belgische belastingdienst een omvangrijk zwartgeldcircuit ontdekt. De Bijzondere Belastinginspectie is een onderzoek begonnen naar zwart geld bij vetsmelters, veevoederfabrikanten en boeren.

Basis voor het onderzoek is het materiaal dat de justitie heeft gevonden bij vetsmelter Verkest. Dat bedrijf heeft vet geleverd voor de verwerking in veevoeder dat vermoedelijk besmet is geweest met dioxinen. Die dioxinen kwamen vervolgens terecht in vlees van kippen en pluimvee, die massaal afgemaakt moesten worden.

De export van Belgisch vlees kwam maandenlang stil te liggen. Het leverde de Belgische autoriteiten veel problemen op om zicht te krijgen op het aantal dieren dat veevoeder had gekregen waarin mogelijk besmet vet van Verkest was verwerkt. Al snel ging het gerucht dat een omvangrijke zwarte economie de oorzaak van de problemen was : boeren zouden met zwart geld zwart geproduceerd veevoeder hebben gekocht voor dieren die op papier niet bestonden.

Een medewerker van de Bijzondere Belastinginspectie zei vanmorgen er rekening mee te houden dat het onderzoek zeer omvangrijk wordt. De justitie heeft vastgesteld dat de meeste boeren meer dieren hebben dan in hun administratie zijn opgenomen. Volgens het dagblad Financieel-Economische Tijd hadden de Belgische belastingen al lang vermoedens over een groot zwart circuit, maar zijn bij het dioxinenonderzoek pas aanwijzingen gevonden die de veronderstellingen bevestigen.

De belastingdienst heeft de indruk dat vele betrokkenen onroerend goed hebben gekocht hoewel zij daar volgens hun belastingaangiften onvoldoende geld voor hadden. Het dagblad Het Laatste Nieuws publiceerde vanmorgen een document waaruit blijkt dat vetsmelter Verkest zes jaar geleden in Luxemburg een geheime bankrekening had waarop meer dan twintig miljoen gulden stond.

Het zwarte circuit heeft ook gevolgen voor de aanpak van de mestproblematiek bij de intensieve veeteelt in Vlaanderen. Het Vlaamse mestactieplan is gebaseerd op de veronderstelling dat boeren niet meer pluimvee, varkens of runderen hebben dan hun per vergunning is toegestaan. Omdat de boeren echter ook een illegale veestapel hebben, produceren hun bedrijven veel meer mest dan op papier leek. Om deze reden gaat ook de Vlaamse milieu-inspectie een onderzoek instellen.

    • Ben van der Velden