De minst leuke

Er was een boeiende discussie in Rondom Tien over slechte opvoeding maar ik moest toch, eh, even overschakelen op de feestelijke ontvangst van Martin. Die was namelijk door het kijkvolk weggestemd uit het programma Big Brother.

Die Martin was dus in het begin een beetje stil geweest. Uitte zich niet zo. Je zag geen gevoelens, weet je. En als je met negen levensgenieters bij elkaar zit opgesloten, dan is zo'n kouwe kikker saai. Dus werd ook hij door de anderen op de nominatie geplaatst om te vertrekken.

En laat die Martin nou de sfeermaker worden, grapjes en zo, een van de tofste. Eergisteren was er een feestje en iedereen toastte. ,,Praust'', zeggen ze dan. En Martin hevig dansen. Hij maakte alleen een fout. Hij verdacht Bart van `homeseksewaliteit'. Die had Martin met zijn teen gekrieuweld, oei, oei. Martin toonde zijn gevoelens daarover maar niet tegen Bart zelf. Als twee iets tegen elkaar zeggen, staat het meteen op de band. De commentaarstem suggereerde dat Martin op die manier Sabine van Bart wilde afpikken. Martin begon er duivels uit te zien. Eruit met hem, zeiden de bellers.

Veronica had voor Martin een heel ontvangstzaaltje met mensen gevuld. Veel ,,vrienden''. Tenminste het waren kandidaten die bij de voorrondes waren gesneuveld en als troostprijs nog één keer op de televisie mochten. Martin mocht zelfs met die ,,vrienden'' een paar dagen op vakantie. Wat leuk, wat leuk, hij lachte sportief.

Daar zat ook zijn familie. En zijn vriendin. Die had kunnen zien hoe Martin zich sterk had gehecht aan die Sabine. Die kregen misschien iets samen, had de opgewekte commentaarstem gezegd. Na zijn vertrek las Martin zelfs ontroerd een lief afscheidsbriefje van Sabine voor. Martins vriendin nam het allemaal, lachte zuurzoet en zei dat ze haar vriend er niet in herkende. Die twee hebben nog heel wat te bespreken samen en waarom deden ze dat nou niet meteen voor de camera? Ze moeten daar bij Veronica nog leren van Jerry Springer. Nu zagen we alleen de onschuldig zoetelijke glimlach van presentator Rolf Wouters.

Maar is die Bart nou homo? Is er toch een fout gemaakt bij de keuring. De directie van Veronica had nog zo gezegd: uitsluitend blanke, liefst blonde heteroseksuele Baywatchers tussen de 20 en de 39. Een partijtje heftige heteroseks mag de kijker graag zien. Maar teenkrieuwelende heren, daar schrikken echte mannen van, zegt marketing. Niks geen bezwaar tegen homo's hoor, zei iedereen, toen Sabine het verklapte, helemaal niet. Sabine besloot dat Bart bi was. Zijn reactie? Hij kende veel homo's uit zijn diensttijd, dat was alles. ,,Niks aan de hand hoor.''

Een hecht team zal het nooit worden, want er is een verklikker, namelijk Ruud. Een blonde Brabantse bodybuilder die alles verklapt aan Big Brother achter de camera. Hij gaf Bianca aan omdat ze een horloge had verstopt, zei dat Tara het moeilijk had en die moest meteen voor de camera verschijnen. ,,Je moet toch eerlijk zijn'', verklaarde hij toen Tara protesteerde. Zo'n verklikker maakt het moeilijk om samen op te treden. Die onafhankelijke, bewust kiezende Veronica-mensjes die zich niets zouden laten zeggen, zijn in een dag of wat veranderd in mak cameravee.

Zou die Ruud er namens Veronica zitten? Het zou me niets verbazen want de kijker wordt bedrogen. De eerste live uitzending van vorige week donderdag bleek al een dag eerder te zijn opgenomen. Big Brother deelt straf uit, wisselt rantsoenen voedsel en drank. De kijker zou het via internet kunnen volgen. Maar soms staat er een testbeeld op de video en wat gebeurt er dan? Worden de stemmen goed geteld? De redactie selecteert het daglicht waarin de deelnemers komen.

Ondanks al die manipulatie is er weinig om de uitzendingen mee te vullen, want er wordt veel herhaald. Gisteren twee keer opnieuw het vertrek van Martin. ,,Het was hartstikke leuk geweest'', had hij gezegd. En nu kijken of hij op straat wordt herkend, de minst leuke van iedereen.

    • Maarten Huygen