Burgemeester vindt kunst Saatchi `ziek'

Niet het doorgezaagde varken op sterk water, maar het met olifantenmest besmeurde portret van de Heilige Maria deed voor de burgemeester van New York de deur dicht. Burgemeester Rudolph Giuliani dreigt alle gemeentelijke subsidie aan het Brooklyn Museum of Art in te trekken, als dat museum niet snel de tentoonstelling Sensation: Young British Artists From the Saatchi Collection afblaast.

De tentoonstelling, die eerder ook al in Londen opschudding veroorzaakte, zou op 2 oktober opengaan. Maar Giuliani, die alleen de catalogus heeft bekeken, noemt de kunstwerken `sick stuff'. Vooral De Heilige Maagd Maria van Chris Ofili wekte zijn toorn. ,,Er bestaat geen recht op overheidssubsidie voor de ontheiliging van andermans geloof'', aldus Giuliani, die campagne voert voor een zetel in de Senaat. ,,Dit kwetst mij.''

Uitvoering van het dreigement kan ernstige gevolgen hebben voor het museum, dat jaarlijks 7 miljoen dollar van de stad New York krijgt, bijna een derde van zijn begroting. Bovendien heeft de stad 20 miljoen apart gezet voor structurele verbeteringen van het museum, dat het op één na grootste in New York is.

In de New-Yorkse pers krijgt de zaak veel aandacht. ,,Burgemeester begint heilige oorlog tegen `zieke' tentoonstelling'', luidde gisteren de kop in de tabloid-krant New York Post. The New York Times zette de affaire op de voorpagina en meldde dat de directeur van het Brooklyn Museum niet onder de indruk lijkt van het dreigement. ,,Het is één van de taken van een museum het recht van kunstenaars om zich vrijelijk te uiten te ondersteunen.''

In Londen en Berlijn trok de tentoonstelling record-aantallen bezoekers. En het Brooklyn Museum of Art, dat het veilinghuis Christie's als financier heeft gevonden, hoopte dat de expositie ook in New York een grote klapper zou worden. Er zijn kunstwerken in opgenomen van Damien Hirst (het doorgezaagde varkentje en een veelbesproken haai op sterk water) en van Marc Quinn (een buste van zichzelf, gemaakt van zijn eigen bevroren bloed). Ook is er Marcus Harvey's fel omstreden portret van de kindermoordenares Myra Hindley, opgebouwd uit kleine, geschilderde kinderhandjes, en de vrouwelijke etalagepoppen van Jake en Dinos Chapman, met penissen en anussen op de plaats van neuzen en monden.

Het museum had al een sfeer van opwinding gekweekt door aan te kondigen dat bezoekers onder de 17 jaar alleen naar binnen mogen onder begeleiding van een volwassene. En om zich in te dekken tegen eventuele processen wegens aansprakelijkheid voor ongerief bij museumbezoekers, melden folders van het Brooklyn Museum dat ,,de inhoud van deze tentoonstelling kan leiden tot shock, overgeven, verwarring, paniek, euforie en angst. Als u last heeft van hoge bloeddruk, een zenuwaandoening of hartkloppingen, dan moet u uw arts raadplegen.'' Maar wat het recept is om een hoogoplopende politieke rel tot bedaren te brengen, moeten de New-Yorkers en het museum nog uitvinden.