`Bloedbad in Littleton niet uit racisme'

De twee Amerikaanse tieners die in april een bloedbad aanrichtten op hun school in Littleton, in Colorado, hadden het niet speciaal gemunt op atletische, zwarte of christelijke medeleerlingen, zoals aanvankelijk werd aangenomen. Dit meldt het internet-tijdschrift Salon (www.salon.com), op basis van gesprekken met politie-functionarissen die het drama onderzoeken.

Niet met name genoemde politie-onderzoekers zeggen in Salon dat ze ervan overtuigd zijn geraakt dat de zelfmoordmissie van de twee werd gedreven door ongerichte haat. De jongens waren immers van plan om de hele school op te blazen. ,,Dat is zo ongericht als je je maar voorstellen kunt. Ieder vermoord kind was een gelegenheidsdoelwit'' en niet iemand uitgekozen voor een afrekening. Pas toen de twee zelfgemaakte bommen niet op het geplande tijdstip explodeerden, gingen de twee jongens de school binnen en begonnen ze te schieten.

De onderzoekers zijn volgens Salon tot de conclusie gekomen dat veel van de aanvankelijke berichten over Eric Harris, Dylan Klebold en het drama dat ze aanrichtten, niet klopten. Zo ontzenuwen ze het beeld dat Harris de sterke leider was en Klebold zijn ongelukkige volgeling. Beide jongens blijken ongeveer een gelijk aandeel te hebben gehad in de moorden. Verder waren Klebold en Harris geen lid of aanhanger van een groep scholieren die zich ,,de regenjassenmafia'' noemde. Ten tijde van de massamoord was de ,,regenjassenmafia'' al vrijwel uiteengevallen. ,,De naam was al bijna een anachronisme'', schrijft Slate.

Ook trekken de onderzoekers een van de meest wijdverbreide verhalen in twijfel: het verhaal over de dood van Cassie Bernall, het meisje aan wie de schutters gevraagd zouden hebben of ze in God geloofde – toen ze ,,ja'' zei, zou ze doodgeschoten zijn. De moeder van het slachtoffer heeft dit verhaal opgeschreven in het boek She Said Yes: The unlikely Martyrdom of Cassie Bernall, dat onder christelijke jongeren in de VS een bestseller schijnt te zijn. Waarschijnlijker is dat Klebold en Harris een ander meisje vroegen of ze in God geloofde, waarna ze háár neerschoten. Een zekere Valeen Schnurr zegt dat dat haar is overkomen. Schnurr overleefde haar wonden. Het definitieve politie-rapport over het bloedbad wordt eind september verwacht.