Zambia: stuur een VN-vredesmacht naar Congo

De Zambiaanse president Frederick Chiluba vindt dat de Verenigde Naties een vredesmacht moeten sturen naar de Democratische Republiek Congo om daar een eind te maken aan de burgeroorlog. Hij zei dat gisteren in New York tijdens een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad. De VN hebben al negentig waarnemers naar Congo gestuurd die moeten toezien op de naleving van een staakt-het-vuren dat regering en rebellen zijn overeengekomen. Maar volgens Chiluba is een grote internationale troepenmacht nodig om de orde in Congo te herstellen. Hij zei dat de VN zich al te vaak om financiële redenen van ingrepen in Afrika hebben laten weerhouden, terwijl geld bij vredesmissies in andere delen van de wereld kennelijk geen rol speelt. Kofi Annan, de VN-secretaris-generaal, heeft eerder deze week gepleit voor sneller ingrijpen van de Verenigde Naties waar een humanitaire catastrofe dreigt. (Reuters, AP)