Vrij en emotioneel

OSCAR HIJUELOS Amerikaans auteur van Cubaanse afkomst. In 1990 won hij de Pulitzer Price voor zijn tweede roman The Mambo Kings Play Songs of Love.

,,Ik beschouw mijzelf voor alles als een schrijver uit de werkende klasse. Natuurlijk put ik veel inspiratie uit de ervaringen van mijn ouders als immigranten en die van mijzelf als kind van de tweede generatie. Maar het wereldje dat ik beschrijf is niet specifiek Cubaans: eerder Newyorks. Hoewel je als onbemiddeld immigrant altijd een tweederangs burger was, herinner ik mij het New York van vroeger als iets heel indrukwekkends: een plaats waar niemand werkloos hoefde te zijn en waar je goed kon leven zonder dat je rijk was. (-)

,,Het heeft me jaren gekost voordat ik mijn eigen stijl vond. (-) Ik schrijf ook helemaal niet als de auteurs die ik bewonder.''

19 oktober 1990