Voorsprong Wiersma op EK

Dertien ronden lang had oud-wereldkampioen Ton Sijbrands de gedeelde koppositie in handen van het Europees kampioenschap dammen. In de voorlaatste ronde moest hij gisteren die positie prijsgeven.

De Muidenaar kon na een subliem gespeelde partij op onbegrijpelijke wijze niet winnen van Aliev. Mede-koploper Harm Wiersma kreeg de punten min of meer in de schoot geworpen door slecht spel van niemand minder dan Gantwarg. Daardoor gaat de Fries met een punt voorsprong de slotronde in.

Met stijgende verbazing werden de partijen van de voorlaatste ronde door de vele belangstellenden op de monitoren gevolgd. Sijbrands had een superieure stelling tegen de kampioen van Azerbaidjan, Aliev.

Wiersma daarentegen bereikte tegen Gantwarg nog niet zo veel. Op zakdambordjes werden de stellingen voortdurend geanalyseerd en de conclusies waren vrijwel eensluidend. Sijbrands zou de winst vrijwel niet kunnen ontgaan, Wiersma's voordeel was niet noemenswaardig.

Rob Clerc, die zijn duel met Boezinski binnen het uur naar een puntendeling voerde, keek geïnteresseerd toe hoe de partijen zich ontwikkelden. Sijbrands gebruikte wel erg veel tijd en ook Wiersma had meer tijd nodig dan zijn tegenstander. Totdat Gantwarg zich in het gevorderde middenspel op een ongelooflijke manier vergaloppeerde.

Wiersma maakte dankbaar gebruik van Gantwarg's misrekening en combineerde naar winst. Bij Sijbrands ging het op dat moment vreselijk mis. ,,Het is niet de eerste keer dat ik op de 49ste zet misgrijp'', vertelde hij nadat hij zijn teleurstelling na een half uur eindelijk had verwerkt.