Vliegveld Grozny door Russen gebombardeerd

Met een luchtaanval op het vliegveld van Grozny lijkt het Kremlin vanmorgen het startschot te hebben gegeven voor een tweede Tsjetsjeens-Russische oorlog. Bij de raketaanval, volgens het Russische leger gericht op een wapendepot en radarinstallaties, is een technicus gedood. Dat meldt het Franse persbureau AFP.

Het is voor het eerst sinds het bestand van 1996 tussen Moskou en Grozny dat de Russische luchtmacht de nationale luchthaven bombardeert. Ooggetuigen zagen twee laagvliegende SU-25 straaljagers een viertal raketten afvuren. Een sproeivliegtuigje is verwoest. Aanvankelijk meldde het Russische ministerie van Defensie alleen guerrillakampen in Tsjetsjenië te hebben bestookt, zoals de afgelopen weken vaker is gebeurd.

Interfax berichtte dat de Russische luchtmacht voorbereidingen treft voor de inzet van zware bommenwerpers van het type Tu-22, hetgeen een verdere escalatie van het conflict zou betekenen. Premier Vladimir Poetin heeft vorige week aangekondigd een ,,cordon sanitaire'' rond Tsjetsjenië aan te leggen ter voorkoming van nieuwe overvallen van moslimrebellen in de buurrepubliek Dagestan. De naar schatting 50.000 militairen langs de Tsjetsjeense grens moeten tegelijk een ondoordringbaar scherm vormen voor terroristen, die als onderdeel van ,,de heilige oorlog'' tegen Rusland een zestal bomaanslagen zouden hebben gepleegd waarbij zo'n 300 mensen de dood vonden.

De Moskouse defensiespecialist Pavel Felgenhauer voorspelde gisteren al dat de troepenopbouw in de Kaukasus ,,onherroepelijk'' duidde op een hervatting van de oorlog met Tsjetsjenië. De Tsjetsjeense president Aslan Maschadov heeft zich tot nu toe gedistantieerd van de krijgsheren Basajev en Chattab, de leiders van de recente invallen in Dagestan. Maar nu het vliegveld van Grozny is aangevallen, kan dat veranderen.

De krant Nezavisimaja Gazeta berichtte vanmorgen ook dat het leger ,,gereed is voor een nieuwe oorlog in Tsjetsjenië''. Izvestija voegde daaraan toe dat de generaals ,,een massale inval met tanks'' voorbereiden met als eindbestemming Grozny.