Verwendag

In de jaren zestig en zeventig had je in de poëzie – in navolging van de beeldende kunst – het verschijnsel van de ready-mades, gedichten die louter bestonden uit aan de geschreven werkelijkheid ontleende zinnen. Menukaarten, affiches, reclameteksten, telexberichten – alles mocht worden gebruikt. In het werk van dichters als K. Schippers, Riekus Waskowsky, Bert Voeten, C. Buddingh' en C.B. Vaandrager zijn voorbeelden van die mode terug te vinden.

Een van de geslaagdste gedichten in dit genre vind ik nog altijd het gedicht `dordrecht, 25 november 1963' van Buddingh'.

l.s.

wegens de gebeurtenissen in amerika

gaat de ouderavond vandaag niet door

de avond wordt nu gehouden

op maandag 9 december (over veertien dagen)

ook weer in de meerpaal

om acht uur

de oudercommissie

Bij Schippers kom ik het gedichtje Puntschoenen tegen, een tekst die is overgenomen uit het Amsterdamse weekblad De Echo.

`Heel vroeger is er een tijd geweest dat de mannen schoenen droegen waarvan men de punten om het been moest wikkelen, zo lang waren ze.'

Van Schippers is ook het gedicht The Beatles, indrukwekkend in heel zijn gelaagdheid:

George Harrison

John Lennon

Paul McCartney

Ringo Starr.

Met zulke grappige grappenmakerijen moet je als serieuze dichter een keer ophouden, wat niet betekent dat ook de werkelijkheid is opgehouden zulke panklare poëzie aan te leveren. Dat blijkt onder meer voortdurend bij mijn onderbuurman, de rubriek Prikbord.

Zelf liep ik deze week tegen enkele teksten aan waarvan ik meteen dacht: ach, leefde Buddingh' nog maar, ik zou hem deze regels zo graag met zijn laconieke droogheid hebben horen voorlezen. Het was een affiche tegen het raam van een of ander vrouwencentrum in Den Haag. `Vrouwen Verwendag' stond erboven, wat me ook een uitstekende titel voor het nu volgende gedicht lijkt.

Een hele dag voor jezelf/ waarin we 's ochtends/ aktief zijn en vooral/ aandacht zullen besteden/ aan een goede doorstroming/ en het losmaken van ons onderlichaam,/ een combinatie van kracht en zachtheid,/ 's middags het genieten,/ d.m.v. gembercompressen en massage/ kosten ƒ95,-. Drankjes en soep aanwezig/ boterhammetjes mee/ meenemen: drie kleine handdoekjes/ massageolie en een plastic zak.

De andere tekst stond op een abri en was een reclame van het tv-station Discovery Channel. We zullen hem `Mest' noemen.

De oude Egyptenaren

gebruikten krokodillenmest

als voorbehoedsmiddel.

    • Frits Abrahams