Uit parkeermeters 1,2 mln gestolen

Uit Amsterdamse parkeermeters van de dienst Stadstoezicht is dit jaar 1,2 miljoen gulden gestolen. Stadstoezicht gaf dit jaar al ruim een miljoen gulden uit om de parkeermeters te beveiligen, maar elke beveiliging wordt door de criminelen meteen weer opnieuw gekraakt. Vorig jaar verdween 1,8 miljoen gulden uit de parkeerautomaten.

De politie heeft dit jaar 26 verdachten aangehouden. Het gaat volgens een woordvoerder vooral om criminelen uit Oost-Europa. De Amsterdamse driehoek (hoofdofficier Vrakking, korpschef Kuiper en loco-burgemeester Van der Aa) overlegt nu hoe ze de parkeerkraken kan aanpakken. Nu doet Stadstoezicht nog aangifte bij wijkteams. Volgens een woordvoerder moet er ,,een integrale aanpak'' komen.

April vorig jaar boorden criminelen gaten in een bepaald type parkeerautomaat om zo bij de geldkluis te komen. De technische dienst van Stadstoezicht heeft toen ter beveiliging metalen kappen ontworpen. Maart dit jaar zijn de kwetsbare parkeerautomaten van deze kappen voorzien. ,,Het is toen een week of twee gestopt'', zegt de woordvoerder van Stadstoezicht. Vervolgens verdwenen negen parkeerautomaten in zijn geheel van de straat. Volgens de woordvoerder met de bedoeling te onderzoeken waar ,,kwetsbare plekken'' zaten. Een week later sloegen de krakers weer toe, dit keer met valse sleutels en ,,ingenieuze magneetapparaatjes''. Daarop heeft de technische dienst unieke sloten ontwikkeld, die inmiddels overal zijn aangebracht.

Als gevolg van de beveiligingen waren deze zomer driehonderd van de 2.200 automaten buiten gebruik. ,,Dat is nu voorbij. Overal werkt alles weer.'' Maar nog steeds wordt gekraakt. ,,Dit keer met grof geweld.''

De technische dienst bekijkt opnieuw hoe ze de parkeermeters extra kan beveiligen.