Twijfels over rentree groeien bij Brinkman

Erna Brinkman ontbreekt op het EK waar het Nederlands vrouwen volleybalteam matig presteert. Ze heeft haar nieuwe, Italiaanse club Jefi voorrang gegeven. Voorlopig heeft ze daar geen spijt van.

Terwijl volleybalster Erna Brinkman gisteravond op een paar honderd kilometer afstand van Rome bij haar nieuwe club Jefi trainde, kon het Nederlandse vrouwenteam in de derde EK-wedstrijd tegen Roemenië ternauwernood een afgang voorkomen. Brinkman had haar voormalige ploeggenoten op televisie in actie gezien tegen Italië en ze was geschrokken van het niveau. ,,Met dit speltype haalt Nederland de Spelen in Sydney niet eens'', luidt haar scherpe oordeel. ,,Daarom twijfel ik ook aan een mogelijke rentree, want ik wil niet langer voor een vijfde of zesde plaats blijven spelen.''

Twee maanden voor het EK in Rome had Brinkman nog contact met bondscoach Pierre Mathieu. ,,Ik had geen zin met de nationale ploeg weer een maand in de Grand Prix de hele wereld rond te reizen'', vertelt de 27-jarige Friezin, telefonisch vanuit Jefi, een klein plaatsje vlak onder Ancona. ,,Mathieu zou me bellen als hij me nodig had voor het EK. Maar ik heb niets meer gehoord. Ik kan me ook wel voorstellen dat je een speelster niet vlak voor een groot toernooi bij de groep haalt. Ik sta nog steeds op de lijst van 18 speelsters. Maar de drang om weer in het Nederlandse team te spelen is niet zo groot meer. Zelfs de Spelen doen me weinig, ook dat is maar een gewoon toernooi.''

De liefde heeft haar stevig vastgeketend aan Italië. Maar het enthousiasme bij Brinkman voor het Nederlandse volleybal is vooral ook afgenomen door het spelconcept, waarmee bondscoach Mathieu zijn ploeg heeft opgezadeld. ,,Het zag er niet uit tegen Italië'', vond Brinkman. ,,Als je toch zag hoe moeizaam Nederland aan zijn punten kwam, met een tactisch balletje en een smash via het blok. Waar is het snelle combinatiespel van het EK in 1995 gebleven? Spelverdeelster Riëtte Fledderus is daar geknipt voor en met Ingrid Visser in het team moet je snel door het midden aanvallen. Daar zag ik tegen Italië niets van terug. Nederland volleybalde saai en voorspelbaar, de room is van het spel verdwenen.''

Volgens Brinkman zal Mathieu snel iets moeten veranderen wil zijn ploeg de Spelen in Sydney nog zien te bereiken. ,,Nederland probeert nu het stereotiepe volleybal van Rusland te imiteren'', constateerde de passer/loper in het team dat vier jaar geleden de Europese titel veroverde. ,,Maar de Russische meiden zijn drie keer zo lang als wij en hebben veel meer kracht. Met dit spel heeft Nederland geen toekomst en in deze strategie heeft de ploeg aan mij ook weinig. In vergelijking met die boomlange Russinnen voel ik mij met 1 meter en 84 centimeter een kleine volleybalster. Dan moet je me dus niet telkens voor een tweeblok zetten, maar die muur met snelle combinaties doorbreken. Dat zag ik bij Nederland niet gebeuren.''

Morgen hoopt Brinkman haar voormalige ploeggenoten vanaf de tribunes in sportpaleis Palaeur in Rome te volgen. Wellicht volgt dan nog een gesprek met de bondscoach, al laat Brinkman doorschemeren dat ze weinig affiniteit heeft met de werkwijze van Mathieu. Ook bij haar stond de strenge onderwijzer niet op het lijstje potentiële opvolgers van de anderhalf jaar geleden vertrokken Bert Goedkoop. ,,De Stichting Topvolleybal Nederland (TVN) heeft nooit naar ons willen luisteren'', zegt Brinkman. ,,Maar waarom hebben ze dan eerst de mening gevraagd van ervaren speelsters als Boersma, Weersing en ik? Nu zullen ze nooit willen toegeven dat wij wellicht gelijk hebben gehad door niet voor Mathieu te kiezen.''

In tegenstelling tot veteraan Weersing zal Brinkman de Nederlandse ploeg niet boycotten, omdat daar een ongewenste trainer aan het roer staat. ,,Een meisje van 18 jaar is afhankelijk van een goede trainer. Maar ik speel voor mezelf'', zegt Brinkman. ,,Mathieu valt bovendien niets te verwijten. Pierre heeft slechts een mooie baan geaccepteerd, maar ik vraag me af waar hij op getraind heeft. Ik ben ervan overtuigd dat alleen een coach uit het zogeheten Bankras-model het Nederlandse team weer op niveau kan krijgen. Nu blijkt eens te meer hoe goed Goedkoop als trainer was. Zijn assistent Gido Vermeulen had die lijn kunnen doortrekken.''

Vermeulen wilde echter niet samenwerken met Mathieu en hij vluchtte vorig seizoen naar het Italiaanse Napoli. Brinkman: ,,Bij die club heb ik opnieuw ondervonden hoe effectief de oefeningen van Goedkoop en Vermeulen zijn voor snel aanvalsspel en een flitsende verdediging. Dat waren altijd de sterke punten van het Nederlandse team. Ook Avital Selinger zou een perfecte bondscoach zijn. Maar wie heeft bij TVN voldoende verstand van volleybal om dat te kunnen beoordelen?''

Giechelend spreekt Brinkman de vrees uit dat haar kritiek tot de nodige commotie zal leiden. ,,Maar het Nederlandse team heeft een flinke stap achteruit gezet en dat zou TVN tot bezinning moeten dwingen.''

    • Robèrt Misset