SVEN SCHUSTER

In de rijk gevulde jazzvijver die Amsterdam heet is onlangs weer een nieuwe aanwinst komen bovendrijven in de vorm van The Sven Schuster Quartet. Echte nieuwelingen zijn bandleider/bassist Schuster (Dirk Balthaus Sextet en begeleider van Lydia van Dam en Ilsa Huizinga) en zijn bandgenoten drummer Steve Altenberg, saxofonist Efraïm Trujillo en gitarist Anton Goudsmit allang niet meer. Three's a crowd is de optelsom van vier reputaties en een niet geringe schat aan internationale jazz-ervaring. In de twaalf nummers van de debuut-cd – zeven van Schusters hand, de rest van onder andere Mingus en Corea – zijn een enorme hoeveelheid energie en creativiteit samengeperst in een wonderlijk maar altijd vanzelfsprekend en sfeervol mengsel van powerjazz, blues, latin en funk. Goudsmits dynamische gitaarspel – weemoedig gegalm, uitgesmeerde slides en delicate hoge nootjes die neerdalen als fijne motregen – en Trujillo's veelzijdige lyriek zorgen voor de kleuring van de meeste composities. In de stukken waar hij de strijkstok hanteert, schildert Schuster genuanceerde lijnenpatronen vol sepia melancholie, die je de rillingen over de rug doen lopen. Altenberg weet met minimale tikken op cimbaal of trom zelfs de rustpunten te verheffen tot subtiele climaxjes. The Sven Schuster Quartet doet soms denken aan de bands van Bill Frisell, waarmee de groep een hang naar een nostalgisch geluid deelt. Net als de platen van Frisell is Three's a crowd een cd die zich niet meteen opdringt, maar die bij ieder beluistering dichter tegen de luisteraar aanschurkt.

The Sven Schuster Quartet: Three's a crowd (VIA, 9920852).

    • Edo Dijksterhuis