Stroom valt uit tijdens avondspits

Een stroomstoring tijdens de avondspits in Rotterdam heeft gisteren tot een verkeerschaos geleid. Trams en metro's konden bijna twee uur niet rijden. Ook in Arnhem viel gisteren twee uur lang de stroom uit.

De stroomstoring ontstond in Rotterdam tegen kwart voor vijf in de middag, omdat er een defect zou zijn ontstaan bij een stroomstation van het Elektriciteitsbedrijf Zuid-Holland (EZH) in Ommoord. Na een reparatie trad een mechanische storing in een schakelaar op.

In Kralingen, Ommoord en een deel van Capelle vielen telefoons uit en werkten de stoplichten niet meer. De brandweer kreeg tientallen meldingen van mensen die de lift niet meer konden verlaten. In totaal bevrijdde de brandweer 45 mensen uit liften. Trams en metrotreinstellen stonden stil. Ook het treinverkeer werd ongeveer een half uur gehinderd door de stroomuitval. Op het traject van Rotterdam naar Gouda reden op een gegeven moment helemaal geen treinen meer. De storing in Rotterdam was om half zeven weer verholpen.

Ook in Arnhem viel gisterenmiddag bij honderden mensen en bedrijven de stroom uit. Tegen half twee in de middag viel met name in de binnenstad de elektriciteit weg waardoor veel winkels uit voorzorg sloten. Ook hier werkten de verkeerslichten tijdelijk niet meer.

De storing in Arnhem is volgens de NUON waarschijnlijk veroorzaakt door een mankement in het zogenoemde 10.000 voltnet. Om half vier in de middag hadden monteurs van de energiemaatschappij het euvel verholpen en kwam de stroomvoorziening weer op gang.

Vanmorgen zijn er rondom Eindhoven grote vertragingen ontstaan door een kabelbreuk in Best. Om negen uur vanmorgen ontstond een stroomstoring waardoor op de trajecten Eindhoven-Tilburg en Eindhoven-Den Bosch geen intercity's meer konden rijden. Ook de stoptrein tussen Eindhoven en Boxtel reed niet meer.

Op deze trajecten heeft NS in totaal ruim honderd bussen ingezet. De vertragingen liepen vanmorgen op tot een uur. Een woordvoerder van de NS kon vanmorgen nog niet zeggen hoe de kabelbreuk is ontstaan.