Selectie Muziek

London Philharmonic

Het London Philharmonic Orchestra maakt een tournee door ons land en speelt olv Jaap van Zweden The Chairman Dances van John Adams, het Pianoconcert nr 5 van Beethoven (met Derek Han als solist) en de Symfonie nr 4 van Tsjakovski. 24 sept 20u Stadsschouwburg Heerlen; 25 sept 20u15 Concertgebouw Amsterdam; 26 sept 15u15 Dr. Anton Philipszaal den Haag; 26 sept 20u15 De Doelen Rotterdam; 27 sept 20u15 Vredenburg Utrecht.

Schubert

Een recent door componist en altviolist Vladimir Mendelssohn in Wenen teruggevonden Andante voor een strijktrio van Schubert beleeft 25 sept zijn wereldpremière tijdens het internationale kamermuziekfestival in Doorn. De in Schuberts handschrift gevonden veertig maten vormen vrijwel zeker het tweede deel van Schuberts onvoltooide Strijktrio in B groot (D 471).

Residentie Orkest

Jevgeni Svetlanov begint zijn laatste seizoen als chef-dirigent van het Residentie Orkest met uitvoeringen van de Derde symfonie van Mahler op 30 sept 20u15 en op 1 okt 20u15 in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag. Vocale medewerking wordt verleend door het Nederlands Concertkoor, het Nationaal Kinderkoor en de mezzosopraan Jard van Nes.

Oestvolskaja

Onder de titel `De vrouw met de hamer' geven het Schönberg Ensemble en pianist Reinbert de Leeuw uitvoeringen van muziek van de Russische componiste Galina Oestvolskaja: Compositie I (Dona nobis pacem), Compositie II (Dies Irae) en Compositie III (Benedictis quie venit). 28 sept 20u30 Concertzaal Tilburg; 29 sept 20u30 Paradiso Amsterdam; 30 sept 20u15 Oosterpoort Groningen.

Maharova

'De essentie van flamenco in grote bezetting' te brengen, dat beoogt Maharova, een project waarin zanger Rafael de Utrera en danser/percussionist `El Chupete' zich meten met een septet met o.a. Yorgos Valeris (gitaar), Paul Stocker (rieten) en Niko Langenhuijsen (piano en contrabas). 23 sept SJU-jazzpodium, 24 sept BIMhuis Amsterdam, 26 sept Paradox Tilburg, 30 sept Effenaar Eindhoven, 3 okt O42 Nijmegen.

Cassandra Wilson

De positie van met een kleurige contra-alt gezegende Cassandra Wilson is ergens halverwege de jazz en de pop. Op Traveling Miles drukt ze op geheel eigen wijze haar bewondering voor wijlen Miles Davis uit. Vier musici van die cd: Marvin Sewell (gitaar), Jason Moran (piano), Lonnie Plaxico (bas) en Marcus Baylor (drums) zullen haar ook nu begeleiden. 28 sept Concertgebouw Amsterdam.

Macy Gray

De nieuwe hoop van de Amerikaanse soul houdt zich afzijdig van de armoe van de arrenbie en zingt met het vuur van Billie Holiday, Janis Joplin en (hoe verzinnen ze het) Rod Stewart. 24 sept Paradiso, Amsterdam.