Selectie Films

After Life

In de tweede film van de Japanse regisseur Hirokazu Kore-eda moeten pas overledenen in een verlopen filmstudio binnen een week een herinnering uitkiezen om mee te nemen naar de eeuwigheid. Verrassende lichte bijna-komedie, die meer over film gaat dan over metafysica. Amsterdam: Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis

Analyze This

Robert De Niro speelt een mafiabaas met angstaanvallen die in analyse gaat bij een psychiater in een komedie van Harald Ramis die de vloer aanveegt met elke grondregel van de psychoanalyse. De Niro weet de platte grappen meesterlijk te brengen. In meer dan 20 theaters.

Deconstructing Harry

Woody Allens portret van een door writer's block geplaagde en door zijn familie gehate schrijver die op weg is naar zijn oude universiteit om daar gehuldigd te worden. Boekfragmenten waarin een verzonnen alterego met zijn omgeving worstelt, wilde fantasieën, flashbacks en de werkelijkheid werden ingenieus vervlochten tot een geheel vol geestig verwoorde ergernis en wanhoop. Amsterdam: The Movies, De Uitkijk. Den Haag: Babylon. Groningen: Poelestraat. Rotterdam: Lantaren/Venster.

Eyes Wide Shut

Laatste film van Stanley Kubrick (1928-1999), vrij naar Arthur Schnitzlers Traumnovelle, laat een New-Yorkse arts (Tom Cruise) dolen door een droomwereld van overspelige seksuele fantasieën. Wonderlijk cerebrale film vol tastbare beelden, gaat recht tegen de mode in, maar doet volledig recht aan de reputatie van Kubrick als groot filmmaker. In meer dan 48 theaters.

Tu Ridi

Net als in Kaos baseerden Paolo en Vittorio Taviani zich op personages uit de Siciliaanse novellen van Pirandello voor dit tweeluik over de onontkoombaarheid van een gewelddadige dood. Kunst en wetenschap bieden troost, in meesterlijk vormgegeven en intensief geobserveerde details. Amsterdam: Desmet. Delft: Filmhuis Lumen. Den Haag: Haags Filmhuis. Rotterdam: Lantaren/Venster.

The Opposite of Sex

Regiedebuut van scenarioschrijver Don Roos is een vileine komedie over een gemeen pubermeisje (Christina Ricci), dat politiek-correcte opvattingen over homo's en verschillende soorten liefde aan haar laars lapt. Slimme constructie met voice-over speelt met de verwachtingen en de vooroordelen van de kijker.Amsterdam: Desmet. Den Haag: Babylon. Eindhoven: Rembrandt. Nijmegen: Cinemariënburg.

En verder

Existenz Amersfoort: De Lieve Vrouw. Amsterdam: Kriterion /Studio K. Arnhem: Filmhuis Arnhem. Eindhoven: Plaza Futura. Groningen: Camera.Maastricht: Lumière; Festen in meer dan 9 theaters; Happiness in meer dan 9 theaters; Hideous Kinky Amsterdam: Cinecenter. Arnhem: Filmhuis Arnhem. Delft: Filmhuis Lumen. Leiden: Kijkhuis Leiden. Nijmegen: Cinemariënburg. Zwolle: Het Fraterhuis; La vie rêvée des Anges Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden; Regeneration Nijmegen: Cinemariënburg; Shakespeare in love Amstelveen: Cinema Amstelveen. Eindhoven: Plaza Futura. Boxmeer: Cultureel Centrum De Weijer; The Thomas Crown Affair in meer dan 30 theaters.