SELECTIE

Een selectie uit het programma van Crossing Border:

Jaap Scholten Debuteerde in 1990 met de verhalenbundel Bavianehaar en Chipolata-pudding. Brak vijf jaar later door met zijn roman Tachtig, over het onttakelde Twentse textielpatriciaat. Later dit jaar wordt zijn tweede roman verwacht.

Jimmy Scott Amerikaanse vocale legende. Maakte in de jaren vijftig naam in swingbands, daarna ging zijn carrière snel bergafwaarts. Ondanks zijn ziekte op jonge leeftijd, heeft zijn vibrato de oerkracht van een aanrollende branding vol tranen. Persoonlijke favoriet van Louis Behre, initiatiefnemer van het Crossing Border festival.

Kees van Kooten Verwief, samen met Wim de Bie, grote bekendheid met satirische tv-programma's. Ook zijn vijftien verhalenbundels gingen als warme broodjes over de toonbank. Over zijn optredens voor publiek: ,,Een goed komisch verhaal duurt voorgelezen zo lang als een popsong, zo'n drie minuten. Als je voor een zaal staat, krijg je onmiddellijk reactie. Dat houdt je scherp.''

Fay Weldon Britse schrijfster, feministe en kwelgeest van mannen. Publiceerde vele bestsellers, waaronder The Life and Loves of a She-Devil, een roman die later werd verfilmd. In Grote vrouwen maakte ze in 1998 de tussenstand op van dertig jaar vrouwenemancipatie.

Hans Dorrestijn Schrijver van romans, verhalenbundels, liedjes en poëzie. Treedt al dertig jaar op als cabaretier. Werkt momenteel aan een vijfhonderd pagina's tellende roman over een vrouw, misschien wel dé vrouw.

Gaspar Noé Frans regisseur, die veel van het incasseringsvermogen van zijn publiek vraagt. Zijn film Carne, over een afstotelijke paardenslager, deed in 1992 bezoekers van het het Rotterdams filmfestival opschrikken. Ook in Seul contre tous toont Noé zich een waar provocateur. De Fransman erkende ooit stilletjes te hopen dat zijn film wegens alle racistische, homofobe en misogyne buitensporigheden verboden zou worden. Dat dit niet gebeurde, bewijst volgens hem dat het tegenwoordig niet meer mogelijk is te shockeren.

Neeka Artiestennaam van Ilse Goovaers, een Belgische zangeres-songwriter in het muzikale vaarwater van Joni Mitchell, Ricky Lee Jones en Shawn Colvin. Brak in 1999 door met titelloos debuutalbum. Daarvoor had ze de muziekschool gevolgd, kerkorgel gespeeld en een groepje opgericht dat covers speelde van groepen als Indigo Girls, 10.000 Maniacs en Suzanne Vega. Neeka maakt muziek ,,om mensen te kunnen raken, om ze koude rillingen te bezorgen''.

Laïs Drie dames uit Kalmthout zingen Vlaamse folk. Teksten en melodieën worden in prachtige zangstemmen verweven. Bij nadere bestudering blijkt het om schunnige en vaak erotische liederen te gaan, afkomstig uit het antiquariaat, die enigszins verhuld ten tonele worden gebracht.