Rust overheerst bij ingang van effectenbeurs

Rust en ruimte vind je niet alleen in de bungalow- parken van Landal Greenparks, maar ook op de Amsterdamse beurs. Reden voor Landal om de beursintroductie uit te stellen. ,,Jammer. We stonden sinds april in de startblokken.''

Zijn het de vallende blaadjes, komt het millenniumspook al om de hoek kijken of loopt de zomervakantie bij kapitaalbeluste bedrijven een beetje uit?

Het is de laatste maanden wel erg rustig aan de ingang van de beurs. Sinds het begin van de zomer zijn er nauwelijks beursintroducties of aandelenemissies van formaat geweest. Handelaren klagen steen en been over de landerige sfeer op de vloer. En gisteren maakte Landal Greenparks bekend dat het oude plan om dit jaar naar de beurs te gaan in de ijskast wordt gezet. ,,We staan vanaf april in de startblokken, maar in samenspraak met de Rabobank die ons begeleidt, hevelen we de beursgang in elk geval over de jaarwisseling heen'', aldus directeur Leo van der Meer van de exploitant van bungalowparken. ,,Ik heb begrepen dat wij niet de enige zijn die een paar maanden wacht.''

De afzegging door Landal Greenparks staat inderdaad niet op zichzelf. Het Haagse bedrijf wijt het uitstel aan gebrek aan belangstelling van grote beleggers voor `middelgrote ondernemingen'. Een onderwerp waar heel wat kleinere fondsen boeiend over kunnen vertellen. Maar ook de grotere bedrijven hebben zich tot nog toe rustig gehouden, al hebben ondernemingen als kabelbedrijf UPC (overnameplannen), uitgever VNU (voor de financiering van het onderzoeksbureau Nielsen) en branchegenoot Wegener Arcade (overname van de VNU-dagbladen) hun plannen voor een aandelenemissie nog niet geannuleerd.

Een woordvoerder van de Amsterdamse beurs bestrijdt de indruk dat er weinig gebeurt aan het Damrak, ook al klagen handelaren al maanden dat bijna niets te beleven is. ,,Die klachten hoor ik ook, maar de omzetten op de aandelenmarkten zijn weer hoger dan vorig jaar. Alleen de optiebeurs blijft in omzet iets achter op het topjaar 1998.''

Een investmentbankier bevestigt dat het op het emissiefront momenteel wat rustiger is. ,,Maar of dat nu ligt aan de traditioneel zwakkere herfstperiode of aan het millenniumprobleem is moeilijk te zeggen. Voor de komende weken staat er weer een aantal beursintroducties op de rol, dus reken er niet op dat het rustig blijft.''

De beurs bevestigt dat de komende maanden een aantal bedrijven naar de beurs gaat, het beursklimaat en het millenniumprobleem ten spijt. ,,We vermoeden dat we net als vorig jaar op zo'n 22 beursintroducties uitkomen. Inmiddels zitten we op zo'n zestien introducties.''

Mogelijk zorgt het telecomconcern KPN de komende weken nog voor vuurwerk met één of zelfs twee beursintroducties. Zowel de de divisie mobiele telecom als het netwerkbedrijf KPNQwest krijgt een apart plaatsje op de beursvloer. Of dat dit jaar nog lukt is de vraag, want KPN's financieel bestuurder Cees Griffioen liet een paar weken geleden al weten dat het concern zeker rekening zal houden met (de angst voor) het millenniumprobleem. ,,Je moet wel heel graag naar de beurs willen, wanneer je na oktober nog aan een introductie wil denken.''

Volgens Frank Steenhuisen van Rabo Securities, dat Landal nog op een later moment naar de beurs zal brengen, speelt het millennium inderdaad een grote rol. ,,Heel wat aanstaande beursgangers zijn gerelateerd aan de computerbranche. Weinig beleggers willen het risico lopen om in november in te stappen om vervolgens twee maanden later te zien dat het fonds wordt overstroomd met claims.''

Volgens Steenhuisen zijn de banken momenteel zeer terughoudend met introducties, vooral van kleinere en middelgrote beursfondsen. De grote beleggers hebben immers duidelijk aangegeven voor die kleine spelers nauwelijks belangstelling te hebben. Het is geen toeval dat twee van de drie jonge beursfondsen onder hun uitgiftekoers noteren.

,,Verzekeraars en pensioenfondsen richten zich op de euro-indexen waar alleen de hele grote beursfondsen inzitten. Alleen een naam als Van Lanschot kan het in zo'n klimaat wel redden'', zegt de Rabo-bankier.

Bij het `grote geld' speelt zeker ook het millenniumprobleem. Steenhuisen: ,,Wij gaan ervan uit dat verzekeraars en pensioenfondsen in november hun loketten zullen sluiten. Zij hebben hun doelstellingen voor dit jaar gehaald en kunnen verder hun computersystemen gaan testen.''

    • Erik van der Walle