Reizen

Kent

Wie met de shuttletrein van Eurotunnel naar Groot-Brittannië gaat en de reis zeven dagen voor vertrek boekt, ontvangt het boekje `Naar Kent met de auto'. Kent is het graafschap waarop de tunnelbuis aan Britse zijde uitkomt. In het boekje staan wetenswaardigheden over de tunnel, Kent en over het eten in Engeland. Zo blijkt de vis van de `fish and chips' in het Noorden van Albion gefrituurd te worden in de jus van gebraden rundvlees.

*Boekingen Shuttle: tel 020-5040540 en bij het reisbureau

Walking

Eenmaal in Groot-Brittannië willen we natuurlijk de auto uit en wandelen. Handig daarvoor is het krantje `British Travel Services' en wel de Walking Edition. Laat u niet afschrikken door het jaartal, want de editie van 1998 voldoet nog uitstekend, laat men desgevraagd weten. Het krantje bevat een overzicht van reisorganisaties op wandelgebied. Zo staat er via welke organisatie je kan wandelen van guesthouse naar guesthouse, eventueel vergezeld van een ervaren gids of geheel op eigen kracht.

*British Travel Services, Foelistraat 14-16, Amsterdam. 020-4203355. Vragen naar de krant `Walking Edition 1998'. Ook speciale kranten over Ierland en Schotland.

Bed et Petit Déjeuner

Nederlanders zoeken in Frankrijk liefst een camping om te overnachten en als die vol zijn, een goedkoop hotelletje. In Parijs is het nu wat makkelijker om bij particulieren thuis te slapen via de organisatie `At home in Paris'/ Tourisme chez l'Habitant. Vanaf ƒ57,50 pp per nacht, minimaal 2 nachten, in honderd flats met, zo laat de organisatie weten, alle comfort. Binnen 72 uur na fax of telefoontje krijgt de Parijsganger te weten waar hij/zij kan overnachten.

*Tourisme chez l'Habitant. 033-1-34254444. Email: wtch@easynet.fr of Internet www.worldbandb.com

Frankrijk

Culinair gesproken blijft Frankrijk meer trekken dan Engeland. Zeker wanneer je de nieuwe, handzame ANWB-wijngidsen bekijkt. Van grote schoonheid zijn de uitvouwkaarten waarop in panaroma-schetsen het gehele gebied ontvouwen wordt.In het gidsje Champagne & Elzas bijvoorbeeld is in vogelvlucht te zien hoe je van Molsheim in Colmar geraakt. In Molsheim wordt – in de tekst – de weg gewezen naar Bernard Weber, `een aandachtig teler' wiens wijnen enkele Grand Cru's tellen. De gids leidt ons ook door de zuidelijke Elzas. Handig voor in het dashboard kastje.

*ANWB-wijngidsen Champagne & Elzas of Bordeaux ƒ24,95

Groen

Een verantwoorde Franse camping is natuurlijk `groen'. Het European Centre for Eco Agro Tourism (ECEAT) heeft weer een nieuwe gids uitgebracht, de Groene Vakantiegids Frankrijk. Daarin informatie over kamperen op ecologische boerderijen, kamers in traditionele boerenhoeves, over gîtes, huisjes en studio's op de boerderij. Speciaal voor Vutters bestaat er vanaf 15 november in de Vogezen de mogelijkheid te werken op een `werkboerderij'. Staatsbosbeheer gebruikt ook het begrip `groen' en wel voor een vijftal `Recreatiewijzers' voor Flevoland en Overijssel. Daarin Overzichtskaarten en gebiedsbeschrijvingen en tips voor dagjes uit.

*De Groene Vakantiegids Frankrijk. ƒ13,50 bij de boekhandel, bestellen bij ECEAT 020-6681030 plus ƒ4. Internet www.pz.nl/eceat. Ook voor achttien andere landen in Europa

Werkboederij voor Vutters inl. tel/fax 0033(0)3 29507438

Staatsbosbeheer Gastvrij in Groen Nederland: Recreatiewijzers Flevoland (2) en Overijssel (3) ƒ4,95 per stuk. Bij de VVV`s.

Atlas voor de Reiziger

Een boek dat de ondernemende reiziger helpt zijn reisdoel te bepalen. De auteurs hebben reisbestemmingen opgenomen waarvan zij vinden dat je er een keer in je leven moet zijn geweest. Zo blader je van Florida in de VS via de Schotse Hebriden naar de andere kant van de wereld, Afghanistan. Voorzien van schitterdende kleurenfoto's en informatieve plattegronden.

*Uitgeverij Schuyt & Co. ƒ 69,50 ISBN 9060975081.

Fietsen

Driehonderdveertig kilometer fietswegen tussen Amsterdam en Brussel in de LF2 Stedenroute. De route beoogt fietsers die op zoek zijn naar natuur en cultuur te bedienen. Inclusief plattegronden.

De VVV meldt twee nieuwe routefolders, de Veenweide-Wormerroute en de Gouwzeeroute. Voor fietsers in Overijssel is er een nieuwe overzichtskaart met tips over routes en logies.

*LF2 Stedenroute kost ƒ17,50 (ANWB, VVV-kantoren en de boekhandel).

Gouwzeeroute etc. ƒ3,50. Fietsen in Overijssel ƒ2,95.

Museumtrein

Treinreizigers lopen vanaf eind oktober de kans met de Groninger Museumtrein mee te reizen. De architect Alessandro Mendini heeft in opdracht van Het Groninger Museum, dat zijn eerste lustrum viert, en in samenwerking met NS een treinstel omgebouwd tot museumdépendance van het museum. Zelfs de toiletten zijn museaal gerestyled. De trein rijdt door heel Nederland.

Liften

De Internationale liftcentrale bemiddelt tussen automobilisten en lifters in diverse landen in Europa. De lifter betaalt inschrijfgeld en draagt bij aan de benzinekosten.

*Aanmelden 020-6224342

Marco Polo

In de Marco Polo-reeks zijn vier nieuwe Duitstalige reisgidsen verschenen: Peru-Bolivien, Emilia-Romagna, Venetien-Friaul en Phuket. De gidsjes hebben een handig formaat en bevatten beknopte informatie over toeristische trekpleisters, aangevuld met extra `insider-tips' van de auteurs. Met plattegronden en foto's.

*Verkrijgbaar bij de gespecialiseerde boekwinkels ƒ22