Öcalan wil overgave van PKK-eenheid

De Turks-Koerdische leider Abdullah Öcalan heeft een nieuwe stap gezet in zijn offensief om vrede te bewerkstelligen tussen zijn Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en de Turkse overheid.

,,Omdat er geen belemmering meer is voor democratische stappen roep ik één groep op om naar Turkije te komen met hun wapens als uitdrukking van hun goede wil'', aldus de PKK-leider in een verklaring die gisteren door zijn advocaten werd vrijgegeven. Het was de eerste keer dat Öcalan een oproep aan zijn strijders deed om wapens in te leveren.

De oproep van Öcalan is de jongste in een reeks gebaren van goede wil van de PKK:

Op zijn proces op het eiland Imrali, afgelopen juni, liet Öcalan de Turkse autoriteiten weten dat hij zijn `soldaten' binnen drie maanden uit de bergen kon halen, als hij de kans daartoe kreeg.

Vervolgens riep de PKK op tot stopzetting van aanslagen op burgers in Turkije.

Daarna beloofde – op instigatie van de Leider – de centrale raad van de PKK de gewapende strijd per 1 september te staken en alle strijders uit Turkije terug te trekken.

Enige weken geleden zei de broer van Öcalan in een gesprek met de Koerdische Medya-tv dat de PKK nooit meer de wapens zal opnemen, zelfs als Abdullah daadwerkelijk geëxecuteerd zou worden.

Volgens een van de advocaten van Abdullah moet de oproep van zijn cliënt onder andere worden gezien als een poging om de amnestiewetgeving in Turkije te verbreden. Onlangs nam het Turkse parlement een wet aan, die amnestie in het vooruitzicht stelt aan PKK'ers die hand- en spandiensten voor de beweging verrichten. Leiders van de PKK en `soldaten' die Turkse burgers hebben gedood, zijn expliciet van de regeling uitgesloten. Als de regeling wordt verbeterd, komen alle PKK'ers terug, aldus de advocaat. Honderden PKK-aanhangers zouden zich al voor de amnestiemaatregel hebben aangemeld.

In Turkije groeit langzamerhand het besef dat het de PKK ernst is met haar verlangen om de strijd definitief te staken. Bij grote delen van het leger is er echter nog steeds sprake van groot wantrouwen. Eerder al lieten de militairen weten dat de terugtrekking van PKK-leden uit Turkije meer naam is dan daad. Alleen de commandanten zouden het land verlaten, de gewone PKK-leden zouden zich alleen maar rustig houden. Deze week liet het leger nog weten dat een PKK-groep Turkse militairen in een hinderlaag heeft gelokt.