Nummertje pik

Waren we net een beetje gewend aan de `domeinnaamdief', de sluwe zakenman die snel andermans naam als domeinnaam op Internet laat registreren, sinds kort moeten we ons ook hoeden voor de minstens even ongure `nummerkaper'. Deze collega van de domeinnaamdief maakt gebruik van de mogelijkheden die de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) biedt. Sinds enige tijd kunnen bij OPTA `naamnummers' worden aangevraagd. Op de toetsen van moderne telefoontoestellen staan niet alleen cijfers, maar ook letters. Zo correspondeert de 2 met de letters ABC, de 6 met MNO en de 7 met PQRS. Het nummer 672 kan daarom ook een groot aantal verschillende lettercombinaties uitdrukken, zoals NRC, OPA of MSB.

Dankzij de reclamecampagne van KPN voor dit `naambellen' worden op dit moment door bedrijven massaal alfanumerieke telefoonnummers aangevraagd. Omdat de registratie van de nummers werkt volgens het principe `wie het eerst komt, die het eerst maalt' duiken ook hier onvermijdelijk de louche lieden op die snel andermans naam als telefoonnummer aanvragen. Ongetwijfeld geïnspireerd door de torenhoge bedragen die in het recente verleden zijn neergeteld voor de overname van domeinnamen – met als hoogtepunt de 7 miljoen die Compaq op tafel legde voor de naam altavista.com – slaan talrijke nummerkapers op dit moment hun slag. Wat dacht u van de nummers 0800-2262676 en 0800-8722265, die volgens een door OPTA gepubliceerde lijst gereserveerd zijn door het keurig ogende belastingadvieskantoor Ammerlaan te Den Haag. Niets mis mee, zo zou je zeggen. Tot je na wat puzzelen ontdekt dat de nummers staan voor ABNAMRO en VSBBANK.

Op het eerste gezicht lijkt de nummerkaper wat moeilijker aan te pakken dan de dief van een domeinnaam. Deze laatste pleegt immers overduidelijk inbreuk op merk- of handelsnaamrechten omdat hij daadwerkelijk de naam van een ander als domeinnaam kiest. De nummerkaper kan echter eenvoudigweg betogen dat hij gewoon een willekeurig telefoonummer heeft gekozen. Een nummer van zeven cijfers staat immers voor een kleine 3.000 verschillende lettercombinaties.

Toch is het de vraag of het nummerkapen net zo lucratief zal worden als de domeinnaamroof. Onlangs vond de eerste rechtszaak over een gestolen telefoonummer plaats en de uitslag is weinig bemoedigend voor de nummerdieven. Begin van dit jaar diende het Nederlandse bedrijf Rentokil bij OPTA een aanvraag in voor het nummer 0800-73686545, een combinatie die 0800-RENTOKIL uitdrukt. Tot zijn ontzetting kreeg Rentokil te horen dat het nummer al vergeven was aan FBS, een call-center in Soest. FBS bleek wel bereid het nummer over te dragen, maar daar diende wel geld tegenover te staan. Dat was voor Rentokil onaanvaardbaar en dus stapte het bedrijf naar de rechter. Met opvallend gemak stelde de rechter Rentokil in het gelijk. Het was volgens de rechter duidelijk dat FBS geen enkel `rechtens te respecteren belang' had bij het nummer. Het bedrijf schaadde dan ook `willens en wetens de belangen van Rentokil', aldus de rechter. Het nummer moest worden teruggegeven aan OPTA en Rentokil zal het inmiddels zelf hebben aangevraagd. Een bevredigende uitslag, vooral als je bedenkt dat FBS nog enige honderden nummers `in portefeuille' heeft. Toch zal niet iedere rechter bereid zijn de nummerkapers zo gemakkelijk op een zijspoor te plaatsen.

Maar een strenge rechter vormt niet eens de grootste bedreiging voor de praktijk van de nummerkaper. Volgens de Amsterdamse advocaat Dirk Visser kan vooral een bepaling uit de Telecommunicatiewet roet in het eten gooien. ,,Het kan allemaal veel simpeler. Op verzoek van de Tweede Kamer is in de nieuwe Telecommunicatiewet uitdrukkelijk de bepaling opgenomen die registratie van nummers met de kennelijke bedoeling ze te verhandelen verbiedt. Volgens de wet moet OPTA een dergelijk nummer terugnemen. Vervolgens kan OPTA het dan weer uitgeven aan iemand die echt van plan is het nummer te gebruiken'', aldus Visser. Voor OPTA dus een koud kunstje ze weer terug te nemen. Volgens een woordvoerster van ABN AMRO heeft de bank al een verzoek tot intrekking bij OPTA ingediend.

    • Bas Kist