Noordbrabants Museum krijgt meer geld

Het college van Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Brabant wil fors investeren in het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Dat blijkt uit een gisteren gepresenteerde notitie.

Het museum is ondergebracht in het vroegere gouvernementspaleis. Het dagelijks bestuur van de provincie wil nu ook een aangrenzend historisch complex aankopen. Dat gebouw was oorspronkelijk een klooster. Later is er onder meer het provinciale Rijksarchief in gehuisvest geweest. Ook de arrondissementsrechtbank maakte er gebruik van. Het complex staat sinds kort leeg.

GS is bereid voor de nieuwe aanwinst ruim 5,5 miljoen gulden neer te tellen. De verbouwing en herinrichting gaan 20,7 tot 24,3 miljoen kosten. Omdat de exploitatie van het museum daardoor duurder wordt, zal de provincie uiteindelijk ook de jaarlijkse subsidie moeten verhogen met 1 miljoen gulden, zo is de verwachting.

Het college gaat ervan uit dat ook de gemeente den Bosch zal bijdragen in de kosten. Gebeurt dat niet, dan gaan de plannen niet door. (ANP)