Nederlanders blaken weer van vertrouwen

De Nederlandse consument is zeer optimistisch over de economische vooruitzichten en vertoont een blijvend hoge koopbereidheid.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over september. De gegevens laten zien dat het consumentenvertrouwen is teruggekeerd naar het piekniveau van vorig jaar zomer, toen de economie een forse groei vertoonde.

Eerder deze week bleek dat ook het vertrouwen van de industrie in augustus was hersteld tot het hoogste peil sinds augustus vorig jaar. Daarmee is voor zowel consumenten als producenten het verlies van vertrouwen dat optrad in de herfst van vorig jaar, toen de Azië-crisis zijn weg vond naar de westerse financiële markten, vrijwel volledig weggeëbd.

Uit de cijfers van vanmorgen blijkt dat met name het oordeel over het economisch klimaat deze maand aanzienlijk positiever is geworden. Per saldo was 24 procent van de consumenten positief over de economie, tegen 6 procent in augustus. Een zo grote sprong komt zelden voor. De afgelopen vijftien jaar was alleen in maart 1991 de toename groter.

De koopbereidheid, die volgens economen het meeste zegt over het daadwerkelijke gedrag van consumenten, bleef staan op een positief saldo van 22.

De koopbereidheid daalde vorig jaar beduidend minder snel dan het totale consumentenvertrouwen, en is al een maand terug op het hoge niveau van de zomer van 1998. Ook de bereidheid van consumenten om grote aankopen (luxe goederen) te doen is onverminderd groot.