Moreni boekt eerste profzege

De Italiaan Christian Moreni heeft gisteren de zeventiende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. Hij bleef in de slotfase van de rit prominente renners voor als Tafi, Piccoli en Rebellin. Moreni maakte deel uit van een vluchtersgroepje dat in Guadalajara ruim zestien minuten voorsprong had op klassementsleider Jan Ullrich. De koppositie van de Duitser liep geen gevaar.

De 26-jarige Moreni behaalde de eerste overwinning in zijn loopbaan als profwielrenner. Het was tevens de eerste triomf in de Vuelta van het bescheiden team van Liquigas. Moreni sprong vier kilomterf vóór de eindstreep weg uit het vluchtersgroepje en zorgde ervoor dat hij niet meer werd ingehaald. Hij kreeg bovendien medewerking van de andere renners die weinig moeite deden Moreni te achterhalen. Moreni, een tweedejaars prof, was in de 225 kilometer lange rit met tien renners weggesprongen uit het peloton.

Klassementsleider Jan Ullrich spaarde zich weer net als in de vorige etappes. Hij eindigde als 23ste. Vandaag wacht hem een zware dag met een bergetappe van 166 kilometer, waarin twee beklimmingen, één van de eerste categorie en één van de tweede. De eindstreep ligt bovendien op 1650 meter hoogte, de Alto de Abantos. Ullrich heeft nog 49 seconden voorsprong op zijn naaste rivaal de Spanjaard Gonzales Galdeano.

Twee bekende renners in deze Vuelta staakten gisteren de strijd. De Duitse Marcel Wüst, die vier etappes op zijn bracht, en de Spanjaard Angel Casero die gisteren nog achtste in het klassement stond. Wüst had last van de vele belssures die hij bij diverse valpartijen had opgelopen. Casero ondervond te veel hinder van een achillespeesblessure. Door het vertrek van Wüst krijgt de Zuid-Afrikaanse sprinter Hunter de kans in de slotetappes nog een overwinning aan zijn zege in de openingsetappe toe te voegen. Hunter is leider van het puntenklassement.

Vóór de start van zeventiende rit werd bij 31 renners een hematocrietcontrole gehouden. Niemand overschreed de limiet van vijftig procent. Onder de 31 renners bevonden zich de renners van Telekom, Festina, US Postal en TVM.

Het Deens Team Home Jack&Jones heeft de Belgische kampioen tijdrijden Marc Streel op staande voet ontslagen. Bij de Belgische renner werd vóór de Grand Prix des Nations (een tijdrit) van afgelopen zondag bij een bloedcontrole een te hoge hematocrietwaarde geconstateerd, hetgeen kan duiden op het gebruik van epo.. Streel begrijpt niet waarom hij door zijn sponsor wordt ontslagen. ,,Met controles van het bloed waakt de internationale wielrenunie over de gezondheid van de renners. Ik heb niet meer dan een werkonderbreking van vijftien dagen. Van welke ersntige fout word ik beschuldigd? Ik ga vechten voor mijn zaak bij de rechtbank en zo snel mogelijk een nieuwe ploeg proberen te vinden.''