Leger VS wil op Vieques blijven

De training van Amerikaanse soldaten zal ernstig in het gedrang komen als het leger van de Verenigde Staten het Caraïbische eiland Vieques niet langer als oefenterrein voor bombardementen mag gebruiken. Dat hebben hoge militairen gisteren verklaard tegenover de Senaat. In Puerto Rico, dat pal naast Vieques ligt, wordt al jaren geprotesteerd tegen de Amerikaanse aanwezigheid op het eilandje. Eerder dit jaar gaven de VS toe in 1993 met napalmbommen te hebben geoefend op Vieques. Sinds de dood, begin dit jaar, van een 35-jarige Puerto-Ricaanse employé op de Amerikaanse basis, die werd getroffen door een afgezwaaide bom, zijn de oefeningen tijdelijk stopgezet. Een commissie van het Pentagon moet binnen enkele weken advies uitbrengen aan president Clinton over Vieques. (AP)