Klacht tegen ministerie over de soort koffie

De Stichting Max Havelaar, die zich inzet voor zuivere koffie in sociaal en ecologisch opzicht, is woedend op het ministerie van VROM. Het departement besloot onlangs een contract voor nieuwe koffieautomaten toe te kennen aan Douwe Egberts.

,,Juist van een overheidsorgaan dat het begrip duurzaamheid hoog in haar vaandel heeft staan, begrijpen we zo'n keuze niet'', schrijft de Stichting in een open brief aan het ministerie.

Minister Pronk, zelf een fervent drinker van (verse) koffie met het Max Havelaar-keurmerk, schreef de Stichting eind vorige maand dat de keuze na een democratische aanbestedingsprocedure op Douwe Egberts was gevallen.

Vijf firma's hadden de kans gekregen de ambtenaren van VROM voor hun koffie te winnen. In totaal nuttigde het personeel 13.753 kopjes koffie, waarna ze hun voorkeur aangaven. Douwe Egberts kreeg 32 procent van de stemmen en werd eerste, een firma die koffie met een Max Havelaar-keurmerk had aangeboden kreeg 12 procent, goed voor de op een na laatste plaats.

De Stichting Max Havelaar betoogt dat het ministerie Douwe Egberts buiten de deur had moeten houden. Er zijn immers zeker vijf verschillende koffiesoorten op de markt die over een keurmerk van de Stichting beschikken.