Kinderagenda

Junior Museumweek Alles wat je om je heen ziet, behalve de natuur, is ooit door mensen uitgevonden. Mensen bedenken al miljoenen jaren handige dingen, vooral zaken die ze niet van nature hebben meegekregen of niet kant en klaar in de natuur kunnen vinden. Mensen hebben geen vleugels en bedachten daarom een vliegtuig. Voor mensen, die niet goed kunnen zien vonden we een bril uit. Uitvinders zijn dan ook Willy Wortels die een probleem zien en daarvoor een oplossing zoeken. Over De Uitvinding gaat de Nationale Junior Museum Week, die begint op zaterdag 25 september en duurt t/m 3 oktober. In zo'n 200 musea zijn Uitvinding-speurtochten en -rondleidingen voor kinderen van 8-12 jaar georganiseerd. In de Junior Museumgids is te lezen welke musea met wat voor programma meedoen en bij die gids (ƒ25) zit ook een Nationale Junior Museum paspoort, dat gratis toegang geeft tot musea in die periode. Ook zit er in het paspoort een railrunnerkaartje van de NS, waarmee kinderen van 8 t/m 11 jaar tot 1 januari 2000 gratis met de trein kunnen reizen. Hieronder wat tips voor een bezoek. Informeer vooral ook zelf bij musea, wie weet wat voor leuke kinderprogramma's ze voor je in petto hebben.

Amsterdam

Al vanaf 1924 verzamelt het Theatermuseum alles wat met theater te maken heeft: kostuums, maskers, poppen, schoenen, sieraden, foto's, maquettes, schilderijen en foto's. Een deel van al dat moois is te bewonderen in een reusachtige kubus. De speurtocht gaat over iets dat gemaakt is van hout en linnen en dat vroeger werd gebruikt om op het podium spannende geluiden te maken. Theater Instituut Nederland, Herengracht 168. Open di t/m vr 11-17u, za en zo 13-17u. Inl 020-6235104.

Apeldoorn

Ben je wel eens in een paleis geweest? In Paleis Het Loo mag je als hoveling door de eetkamers, slaapkamers en de kinderkamer van prinses Wilhelmina wandelen en de mooi versierde tafels en hemelbedden bekijken. De tuinen staan vol met geknipte hagen, beelden, vazen en fonteinen. De gouden koets staat er niet, maar er blijven nog genoeg andere mooie, oude koetsen over. En zoek in een tocht door het paleis uit, hoe prins Willem III van Oranje 300 jaar geleden hier de hoogste fonteinen van Nederland kon laten spuiten. Paleis Het Loo, Amersfoortseweg 1, Apeldoorn. Open di t/m zo 10-17u. Inl 055-5772400.

Delft

Waar kUn je beter allerlei uitvindingen in de praktijk zien dan in het Techniek Museum? Stoommachines, gasmotoren en de belangrijkste technische uitvindingen staan hier op een rij. En ze doen het nog steeds! Van het ouderwetse telraam tot de supersonische chip. Ook is de hele geschiedenis van de computer op de voet te volgen. En door experimenten te doen, kom je van alles te weten over gezichtsbedrog. Techniek Museum/Museum IJkwezen, Ezelsveldlaan 61, Delft. Open zo- en feestdagen van 12-17u.Inl 015-2138311.

Den Haag

In de Middeleeuwen werd vaak op perkament geschreven, ooit misschien wel door een monnik uitgevonden. Perkament is gemaakt van dierenhuid, het kwam in de plaats van papyrus en werd later weer vervangen door het veel goedkopere papier. Perkament moest, voordat je er op kon schrijven, allerlei bewerkingen ondergaan. Je komt nog veel meer over perkament te weten tijdens een speurtocht in het Museum van Het Boek/Meermanno Westreenianum, Prinsessegracht 30, Den Haag. Open van di-vr 11-17u, za en zo 12-17u. Inl 070-3462700.

Hindeloopen

Weet jij op wat voor schaatsen je opa en oma schaatsten? In het schaatsmuseum in Hindeloopen zijn alle soorten en maten uit de geschiedenis te zien. Benen schaatsen (de allereerste schaatsen?), zwaneschaatsen en klompschaatsen bijvoorbeeld. Maar ook sleeën en alles wat je maar wilt weten over de Elfstedentocht. Je kan bij een nagebouwde schaatsenmakerij van vroeger kijken en zien hoe kinderen vroeger in een ouderwetse slee van Koek en Zopie genoten. En heb je nog steeds niet goed begrepen hoe de klapschaats werkt (over uitvindingen gesproken), dan kunnen ze je dat hier vertellen.

Het Eerste Friese Schaatsmuseum, Klein Weide 1-3, Hindelopen. Open Dag van 10-18u, zo 13-17u.

Inl 0514-521683.

Noordwijk

Hoe is het om gewichtloos te zijn? En wat moet je doen om een goede astronaut te zijn? In de Space Expo ga je een speurtocht door de ruimte maken; je begint op de aarde en eindigt op de maan. Space Expo, Keplerlaan3, Noordwijk. Open di t/m zo 10-17u.

Inl 071-3646446.

Nijmegen

Museum Het Valkhof is een spiksplinternieuw museum, waar van alles over de Romeinen te vinden is. Hoe ze woonden, wat ze deden en wat voor spullen ze gebruikten. Een zaal is helemaal aan het Romeinse leger gewijd. De speurtocht gaat over de rivier die in het museum boven je hoofd stroomt. Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen.

Open di-vr 1017u, za en

zo 12-17u.

Inl 024-3608805.

Schoonhoven

Het Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum heeft veel kostbare spullen in huis. Goud- en zilversmeden vonden in de loop van de eeuwen allerlei gereedschappen uit om makkelijker en beter te kunnen werken. Zo konden ze bijvoorbeeld met een wals een plaat heel dun pletten en er mooie dingen uit zagen, zoals het wijzerplaatje van een horloge. Klokkenmakers, wetenschappers en ingenieurs vonden op hun beurt weer van alles uit om de klokken preciezer te laten lopen. In het museum zal een speciale uitvinding in het middelpunt van de belangstelling staan.Je hebt er twee benen voor nodig en een scherp oog. Als je de juiste tijd maakt, word je `Champion'.

Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum, Kazerneplein 4, Schoonhoven. Open di-zo 12-17u.

Inl 0182-385612.

Informatie over activiteiten voor de Kinderagenda kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987,

3009 TH Rotterdam.

Samenstelling: Tonny Schoemaker