IOC-voorzitter moet getuigen voor Congres VS

Het Amerikaanse congres wil de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Juan Antonio Samaranch, verhoren in verband met een onderzoek naar corruptie rond de aanwijzing van Atlanta als olympische stad van 1996. Wanneer de Spanjaard niet vrijwillig verschijnt, kan hij een dagvaarding verwachten.

Het verhoor houdt verband met aanwijzingen dat leden van het IOC zich voor de nominatie van Atlanta als locatie voor de Centennial Games in 1996 zouden hebben laten omkopen.

De Republikeinse senator Fred Upton bevestigde gisteren dat er sterke aanwijzingen van omkoping door Atlanta van IOC-leden zijn. ,,Het rapport van het organisatiecomité in Atlanta toont aan dat verschillende IOC-leden financiële voordelen en dure geschenken gevraagd hebben in ruil voor hun stem. We moeten de zaak tot op de bodem uitzoeken om het vertrouwen in de olympische gedachte te kunnen herstellen'', zei Upton.

De senator noemt de getuigenissen van Samaranch onontbeerlijk. ,,Ook hij heeft geschenken aangenomen. Als hij niet uit zichzelf komt, zullen we hem moeten dagvaarden.''

Of Samaranch bereid is naar te komen is nog onduidelijk. IOC-woordvoerder Servan-Schreiber zei gisteren dat zijn organisatie nog geen bericht uit Washington heeft ontvangen. ,,Als we een uitnodiging ontvangen, zullen we een reactie geven.''

Servan-Schreiber wees op de eigen schoonmaakoperatie van het IOC. Dat had tot gevolg dat een aantal leden werd geroyeerd en gewaarschuwd. Het Congres kan daar volgens hem moeilijk aan voorbijgaan. Het Canadese IOC-lid Dick Pound, die voorzitter is van de interne onderzoekscommissie, uitte kritiek. ,,Die dreigende taal suggereert dat wij niets hebben gedaan.''

Dat de toewijzing van de Spelen aan Atlanta niet zuiver verliep, kwam aan het licht door het omkoopschandaal rond Salt lake City, de Amerikaanse stad die in 2002 de Winterspelen organiseert. Die zaak werd in april door een senaatscommissie onderzocht. Samaranch liet zich bij die verhoren vertegenwoordigen door IOC-hoofdbestuurslid Anta DeFrantz.