Internationale beurzen

LONDEN

De twee grootste zwaargewichten, BP Amoco en Vodafone Airtouch leidden de FTSE-index vanmorgen met koersstijgingen omhoog. Rond het middaguur was de FTSE met 1,2 procent geklommen tot 5986 punten. BP Amoco profiteerde van de aantrekkende olieprijs na het Opec-akkoord van gisteren om de productiebeperking tot de lente van volgend jaar te handhaven. Het mediaconcern Reuters duikelde met bijna 14 procent nadat analisten de winstvooruitzichten neerwaarts bijstelden.

FRANKFURT

Ook de DAX-index kon omhoog, met 0,9 procent naar 5288 punten. Vandaag vergadert de Europese Centrale Bank, maar een renteverandering werd door niemand verwacht. Duitse banken klommen na hernieuwde speculaties over een volledige fusie tussen Deutsche Bank en Dresdner Bank.

PARIJS

Tekenen dat Wall Street vanmiddag hoger zou openen droegen bij aan een herstel van de Parijse beurs van de verliezen van de afgelopen dagen. De CAC-index was 0,6 procent hoger op 4594 punten.

TOKIO

De effectenbeurzen in het Verre Oosten zijn vanmorgen overwegend hoger gesloten. De markten in Japan en Zuid-Korea bleven dicht wegens nationale feestdagen. In Korea ligt de handel ook vrijdag stil.

In Hongkong steeg de Hang-Sengindex met 0,2 procent. De beursindex in Singapore boekte een magere winst van 0,04 procent. Het koersgemiddelde in Australië eindigde de dag 0,9 procent in de plus

NEW YORK

De effectenbeurs van New York is gisteravond na het forse verlies van dinsdag opnieuw in de min geëindigd. Het Dow Jones-gemiddelde zakte 74,40 punten (0,7 procent) tot 10.524,07.

De Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve Board, konden de onrust op Wall Street niet keren. Beleggers werden niet veel wijzer van het periodieke rapport over de Amerikaanse economie, het zogenoemde `beige book'. De grootste verliezers waren Goodyear en Union Carbide met koersverliezen van ruim 4 procent. Ook Philip Morris moest het ontgelden. Het Amerikaanse ministerie van justitie kondigde eerder op dag een proces aan tegen de tabaksindustrie. Daarmee werd de jacht geopend op nieuwe miljardenschadevergoedingen. Philip Morris verloor 2,8 procent aan beurswaarde. Ook andere tabaksproducenten verloren terrein.