Groot-Brittannië

Neurotic II

In het nieuwe seizoen draaien de moderne kunstgaleries weer op volle toeren. Zo is in de invloedrijke Londense Saatchi Gallery de tweede episode van Neurotic Realism geopend. Weer is het niet echt neurotisch, maar wel zijn er indringende foto's van Tom Hunter, dromerige interieurs geschilderd door Dexter Dalwood, zig-zag avonturen van Peter Davies en stalen constructies van Mark Hosking. Het kunstwerk dat toch wat op de zenuwen werkt is het sculptuur van David Falconer dat bij een eerste blik op een mierenhoop lijkt, maar een elegant gerangschikte berg dode muizen blijkt te zijn. T/m 5 dec Neurotic Realism Part Two in de Saatchi Gallery. Do t/m zo 12-18u. Metro Swiss Cottage. Inl 00-441716248299.

Organic

Biologisch-dynamisch voedsel heeft Groot-Brittannië bereikt: alle supermarkten hebben inmiddels een speciale organic food afdeling, winkelketen Planet Organic loopt als een trein en in de wijk Islington is het eerste Londense organic restaurant geopend. The Duke of Cambridge oogt als een gewone buurt-pub, middenin een gezellige woonwijk: lange tafels en een grote bar. De biefstuk mag bloody zijn, maar de koe is wel gelukkig gestorven. Groente is onbespoten en de vissen op de kaart zijn met vriendelijke netten gevangen. The Duke of Cambridge, St. Peters Street. Dagelijks geopend. Inl 00-441713593066.

Canary Wharf

De 48 verdiepingen van Canada Tower, het economisch centrum van Canary Wharf op de Docklands, zijn niet toegankelijk. Maar op de twee onderste verdiepingen en buiten, rond de immense toren, werkt het `nieuwe hart van Londen' aan haar publieke imago. Hippe winkelketens zitten er, concertzaal Cabot Hall organiseert spannende evenementen en op dit moment is er de expositie The shape of the Century: Britse sculptuur uit de afgelopen honderd jaar in 68 beelden. Er staan werken van o.a. beeldhouwers als Henry Moore, Jacob Epstein en Anthony Caro. Prachtige sculpturen en een goede aanleiding om de wonderbaarlijke omgeving van Canary Wharf te ontdekken. T/m 24 okt The shape of the Century op Canary Wharf. Dag 7-11u30.

En verder

T/m 10 okt Raphael and his Circle in de Queen's Gallery, 00-441718391377; in de Royal Academy: t/m 10 dec portretten van Anthony van Dyck en t/m 13 dec Sloane, The Architect, 00-441713008000; t/m 14 okt Rankin: Raw Nudes in de Proud Galleries 00-441718394942.