Graven in het verleden

MEINDERT TALMA Het repertoire van de zanger uit Surhuisterveen is opvallend gevarieerd. In zijn debuut Honderd punten rijgen punk, blues en pop zich kaleidoscopisch aaneen. Zanger met een eigen warse binnenwereld.

,,Friezen zoeken elkaar op en in mijn vriendenkring is Fries nog altijd de voertaal. In het begin schreef ik ook wel liedjes in het Engels. Tegenwoordig laat ik het van mijn stemming afhangen of een tekst in het Fries of in het Nederlands ontstaat. Meestal heb ik een bepaalde regel in mijn hoofd en als die in het Fries is, wordt het vanzelf een Friestalig nummer. De personages in de nummers zijn vaak geënt op bestaande personen. Ik hou er wel van om een beetje te graven in het verleden. (–)

,,Het verzinnen van melodieën en teksten heeft mij volledig in de greep. Tegelijk besef ik dat we niet de meest toegankelijke muziek maken. Wij zijn geen stadionrockers, zoals De Kast. Bij Radio Fryslân weigeren ze onze cd zelfs te draaien, omdat ze de muziek te apart vinden.''

6 januari 1999