Gezonde zwarte jongen

MICHAEL FRANTI Amerikaanse zanger, begon zijn loopbaan bij de punkformatie de Beatnigs, zat later bij de rapgroep de Disposable heroes of hiphoprisy. Zijn latere groep Spearhead is minder hardcore.

,,Bij mijn vorige groep was geen ruimte voor persoonlijke teksten. Alles ging altijd over instituties. (-) Als ik toen een nummer over aids, zoals Positive had geschreven, dan was het een aanklacht geworden tegen de overheid die aidspatiënten discrimineert, bijvoorbeeld.

a,,Dat alles wat met aids te maken heeft ook in de muziekwereld heel gevoelig ligt, werd duidelijk toen voor het uitbrengen van de cd Stolen Moments moeilijk een platenmaatschappij te vinden was. (-) Ik begon zelf pas over aids na te denken toen ik (–) er van nabij mee geconfronteerd werd. Tot dan toe stond ik er nooit bij stil: ik was toch een gezonde zwarte jongen, die veel sportte? En dat is wat je veel bij zwarte mannen ziet: het idee onkwetsbaar te zijn. (–) Wat dat betreft was het nieuws dat onze sportheld Magic Johnson seropositief wel een eye-opener.'' 28 november 1994