Geestverruiming

In NRC Handelsblad van 9 september heeft commentator Roel Janssen er zijn zorg over uitgesproken dat de Amerikaanse `foreign policy elite', door een artikel van de hand van Larry Collins in Foreign Affairs Magazine onder de titel `Holland's half-baked drug experiment', zou worden bevestigd in een zeer negatief beeld van ons land. Een brief van Hr Ms Ambassadeur in Washington daartegen – die `Foreign Affairs' niet publiceerde – doet hij af als `verongelijkte' reactie.

Moge dit laatste passen in een zekere `weg-met-ons'-mentaliteit die de buitenlands-politieke beschouwingen in NRC Handelsblad wel vaker kenmerkt, erger is dat Janssen oprecht meent te weten dat Larry Collins `gedegen' zijn werk heeft gedaan. Gedegen is Collins uiterst selectieve nieuwsgaring namelijk alleen als men uitgaat van de vooropgezette bedoeling een knap gecomponeerd stuk desinformatie over Nederland af te leveren. Aan wie? Aan de Amerikaanse drugstsaar McCaffrey, die er in een Congres-hearing ijverig uit heeft geciteerd!

Nog erger lijkt mij dat Janssen denkt dat de autoriteiten in onze buurlanden Nederland beschouwen als `narco-staat'. Dat geldt zeker niet voor Duitsland, België, Luxemburg, Zwitserland, Italië of Portugal en – sinds kort – zelfs niet meer voor Frankrijk (zie Algemeen Dagblad van 16 dezer). Ook lijkt Janssen zich volstrekt onbewust van de levendige discussie over alternatieven voor het tot mislukken gedoemde officiële Amerikaanse drugsbeleid, die in de VS zelf plaatsheeft en waarbij steeds weer naar Nederland wordt verwezen.

Wordt het niet tijd dat NRC Handelsblad zijn kolommen opent voor een beter geïnformeerde discussie? Bijvoorbeeld onder het motto `De prohibitie voorbij: een volwassen benadering van drugsbeleid in de 21ste eeuw'. Onder die titel houdt de liberale `think tank' het `Cato Institute' in Washington binnenkort wel een conferentie.

We moeten er in Nederland op toezien dat we met ons `paarse' pas-op-de-plaats-beleid inzake roesmiddelen niet binnenkort én links én rechts worden ingehaald!

    • Bestuurslid Stichting Drugsbeleid
    • J.G. van der Tas