Geestelijk invalide

DUBRAVKA UGRÊSÍC In Kroatië geboren schrijfster, die in 1991 gedwongen werd haar geboorteland te verlaten, na enkele kritische artikelen. Ontving eerder dit jaar de Amsterdam Fellowship Award. Schreef onder meer Nationaliteit: geen (1993) en De cultuur van leugens (1995).

,,Zo gaat het meestal: de mensen accepteren in meerderheid de heersende ideologie omdat die het geld heeft en de macht, omdat die de gehoorzamen kan belonen en de houders van afwijkende inzichten straffen. Het is de geestelijke strategie van de overleving, die de kritiek tot zwijgen heeft gebracht. (-)

,,Maar alleen zotten hebben dat, en zotten zijn in de minderheid. Ik ben als een geestelijk invalide. Lichamelijk invaliden kijken met afgunst naar de mensen die wél kunnen lopen of basketbal spelen, ik kijk met afgunst naar het aanpassingsvermogen van degenen die zich weten te voegen naar de ideeën van de nieuwe machthebbers.''

30 april 1999