Frankrijk

Jardin Planétaire

In de Grande Halle de la Villette is een boeiende tentoonstelling/wandeling van 3500 vierkante meter, over de verzoening tussen de mens en de natuur. Tuintjes, rijstvelden, zeldzame planten en bomen uit de hele wereld, foto`s, geluiden van insecten, video's en veel wetenschappelijke uitleg (alleen in het Frans) helpen het ecosysteem te begrijpen en te respecteren. De initiatiefnemer van de expositie, de tuinarchitect en plantenkenner Gilles Clément wil ons bewust maken dat onze planeet een grote tuin is, waarmee we heel verantwoordelijk moeten omgaan. Parijs, Grande Halle de la Villette, metro Porte-de-Pantin, t/m 23 jan, di t/m vr van 10-18u, za en zo van 11-19u.

Inl 00-33803306306.

Wilhelm Furtwängler

In het stuk A torts et à raisons van Ronald Harwood wordt de beroemde Berlijnse dirigent Wilhelm Furtwängler in een naoorlogs proces er van beschuldigd dat hij in Duitsland is gebleven tijdens het bewind van Hitler. De dirigent daarentegen beweert dat hij alleen maar zijn `kunst' wilde verdedigen. Michel Bouquet is voortreffelijk in de rol van de verdachte Furtwängler net als Claude Brasseur in de rol van de aanklager, een onontwikkelde en verbeten commandant uit het Amerikaanse leger. Het stuk, naar het authentieke proces van Furtwängler, stelt met een bijtende humor o.a. de vraag in hoeverre een kunstenaar werkelijk a-politiek kan blijven midden in een oorlog. Parijs, Théâtre Montparnasse voor onbepaalde tijd. Inl 00-33143227774.

Ballon

Een enorme heliumballon heeft het anker uitgeworpen in het Parc André Citroën. Via een hydro-elektrische kabel pendelt de ballon tussen hemel en aarde met bij elke reis dertig passagiers in zijn mand. Op 150 meter van de grond, het eindpunt van de reis, biedt de ballon een adembenemend uitzicht over Parijs met als toegift een zeldzame stilte. Parijs, Parc André-Citroën, 2, Rue de la Montagne-de-la-Cage, metro Javel-André Citroën, t/m 31 dec, dag van 09u tot zonsondergang, van 33 tot 66 Franse francs naar leeftijd. Inl 00-33144262000.

En verder

Chardin t/m 22 nov in het Grand Palais te Parijs 00-33144131717; Hedendaagse beeldhouwkunst t/m 14 nov op de Champs Elysees te Parijs; Et Vian! en avant La Zique, een cabaret/musical als hulde aan Boris Vian t/m 3 okt in de Espace Charlie-Parker van de Grande Halle de la Villette 00-33803075075.