Feyenoord valt terug na een fris begin

In de buurt van de poolcirkel speelden twee voetballers met Afrikaans bloed in de aderen een hartverwarmende wedstrijd. Het publiek in Trondheim stond op de banken, wanneer deze donkere spelers de bal beroerden. De Noorse kampioen Rosenborg was vooral gevaarlijk dankzij midvoor Carew, wiens vader in Gambia is opgegroeid. De Nederlandse kampioen Feyenoord vertrouwde op de dribbels van Kalou, de schaduwspits die werd gescout in Ivoorkust. Carew won op punten van Kalou, Rosenborg en Feyenoord hielden elkaar in evenwicht: 2-2.

Nog nooit had Bonaventure Kalou zo'n noordelijke gelegen plaats bezocht. Hij had zich zorgen gemaakt over vrieskou en sneeuwbuien, maar het knusse stadion Lerkendal was het decor van een veredeld potje zomeravondvoetbal. Kalou voelde zich thuis in de behaaglijke omstandigheden en bracht zelfs de Noorse supporters in vervoering met zijn hakballen en zijn schijnbewegingen.

Kalou is niet langer bankzitter, zoals een groot deel van vorig seizoen. Hij staat niet langer op de minder geliefde rechtsbuitenplaats. ,,Ik kan eindelijk met mijn hart spelen op mijn favoriete plek'', sprak hij na afloop.

De 21-jarige Kalou is een sierraad voor het sobere spel van Feyenoord. Zelfs met een hijgerige verdediger in zijn nek weet hij de bal te controleren en te verplaatsen. Sinds de komst van zijn vriendin voelt hij zich beter op zijn gemak in Rotterdam-Zuid. Hij bewoont een flat bij het Zuidplein, maar droomt nog elke dag van zijn familie en vrienden in Ivoorkust. ,,De hoogtepunten van de wedstrijd waren bij ons in Afrika op televisie. Toen ik had gescoord, dacht ik meteen aan de mensen thuis'', zei Kalou.

Kalou speelde een sterke eerste helft en een onopvallende tweede helft. Na de pauze mocht hij minder zwerven over het veld en was het verrassingseffect van zijn acties kleiner. Door zijn wisselvallige prestaties moest hij zijn meerdere erkennen in John Carew, een reus van bijna twee meter die de thuisclub na een valse start op sleeptouw nam.

Hij is de duurste aankoop in de clubhistorie van Rosenborg. Hij werd afgelopen zomer voor vijf miljoen gulden overgenomen van het bescheiden Valeregen.

De 20-jarige Carew is de gewenste spits van iedere trainer. Hij schiet en kopt uit bijna alle standen. Hij is snel en moeilijk van de bal te zetten. Hij scoort aan de lopende band. Tegen Feyenoord maakte hij drie doelpunten. Zijn krachtige kopbal in de tweede helft werd afgekeurd wegens vermeend duwen. Televisiebeelden maakten echter duidelijk dat Rosenborg ten onrechte een treffer was onthouden.

Carew was gisteravond een plaaggeest voor zijn mandekker Konterman. De voorstopper van Feyenoord kwam handen en voeten tekort om de aanvaller van Rosenborg af te stoppen. Konterman is een degelijke verdediger die in de eredivisie moeiteloos overeind blijft. Tegen gerenommeerde spitsen blijkt hij traag en allerminst wendbaar. Konterman was sceptisch over de veel geroemde kwaliteiten van Carew. ,,Ik vind jullie een beetje overdreven doen over die jongen. Laat hem eerst maar eens uitblinken in Spanje of Italië'', meende de Feyenoorder.

Carew en Kalou waren de smaakmakers van een veelbelovende Europese bekerwedstrijd. Na de smakeloze salonremise tegen Borussia Dortmund mocht Feyenoord dit keer tevreden zijn. Vooral in de beginfase speelde de Rotterdamse ploeg fris en aanvallend voetbal.

Trainer Beenhakker had gekozen voor een elftal zonder specifieke buitenspelers en sloeg zichzelf na afloop op de borst. ,,We hebben die Noren aardig in hun hemd gezet. Ik dacht dat we ze plat hadden, maar die reuzen moet je blijkbaar drie keer knock-out slaan om ze niet meer tegen te komen'', zei de trainer.

Na een flitsende start, met een snel openingsdoelpunt van Tomasson, kon Feyenoord het foutloze combinatiespel niet langer volhouden. Rosenborg was wakker geschud. Aangemoedigd door twintigduizend enthousiaste toeschouwers kreeg de thuisclub meer greep op het middenveld. Halverwege de eerste helft zorgde Carew met een briljante volley voor de gelijkmaker. Hij schoot de bal na een voorzet van Berg steenhard in het doel van Feyenoord. Konterman stond erbij en keek ernaar.

Een paar minuten later kwam Feyenoord opnieuw op voorsprong. Tomasson toonde zijn spelinzicht met een dieptepass op Kalou, die twee tegenstanders op het verkeerde been zette en de bal met een doffe knal in het Noorse doel schoot. Even later kreeg Kalou een soortgelijke kans. Dit keer strandde hij op de Noorse keeper.

De misser volgde op een fortuinlijk tegendoelpunt van Rosenborg. Carou kreeg de bal na een mislukt schot van Berg tegen de hak van zijn schoen. Met meer geluk dan wijsheid bracht hij de ruststand en de eindstand op het scorebord. Alle treffers vielen in een tijdsbestek van dertien minuten.

Na de pauze daalde de amusementswaarde omdat Beenhakker zijn aanvankelijk succesvolle tactiek overboord gooide. Hij wilde het gevaar van de opkomende Noorse backs neutraliseren. Kalou op links en Bosvelt op rechts moesten hen hinderlijk in de weg lopen. Met als gevolg dat beide teams minder gevaarlijk waren en de neutrale toeschouwers de tijd kregen met elkaar van gedachten te wisselen. Wie had recht op de overwinning? De Noren kregen het voordeel van de twijfel.

Zoals het een partijdige trainer betaamt, had Beenhakker een andere visie op het wedstrijdbeeld. Hij had meer kansen voor Feyenoord geteld en was logischerwijze tevreden over het veldspel van zijn manschappen. Konterman kreeg na afloop een schouderklopje van de oefenmeester, die de onderlinge duels met Carew als een ongelijke strijd bestempelde.

Beenhakker stapte met een vrolijk gemoed in de bus van Feyenoord, maar na het zien van de tussenstand in groep C van de Champions League kan hij onmogelijk tevreden zijn. Feyenoord heeft twee punten achterstand op Borussia Dortmund en Rosenborg. Volgende week wacht een uitwedstrijd tegen het nog puntloze Boavista uit Portugal.

    • Jaap Bloembergen