FESTIVALBUNDEL

Dit jaar komt voor het eerst een speciale festivalbundel uit waarin literaire bijdragen van 19 schrijvers uit heel de wereld opgenomen zijn. Crossing Border, Wereldliteratuur uit binnen- en buitenland verschijnt in samenwerking met uitgeverij Van Gennep, de uitgeverij van Novib en het Crossing Border Festival. De meeste verhalen zijn geschreven door niet-Westerse schrijvers en de bundel is zo internationaal mogelijk geörienteerd. Onbekende en debuterende schrijvers krijgen, net als tijdens het Crossing Border Festival, de kans om hun werk naar voren te brengen. Ook gerenommeerde schrijvers als Fay Weldon, Gerrit Komrij en Ben Okri hebben meegewerkt aan de bundel. Elf van de auteurs treden ook op tijdens het festival van dit jaar.

Na een korte introductie vertelt elke schrijver in enkele zinnen wat muziek voor hem of haar betekent. Het aanbod van de bundel is divers en bestaat uit vaak nog niet eerder gepubliceerde korte verhalen, romanfragmenten en enkele gedichten. Een greep uit de bijdragen: het niet eerder gepubliceerde verhaal Dieven in de tempel van de Nederlands-Marokkaanse Rashid Novaire, een literair debuut van Murat Tuncel uit Turkije en een Saw-lied, een typisch Thais en Chinees volksmuziekgenre, van de Thaise Say Kham. Daarnaast zijn er teksten geplaatst van schrijvers die al naam gemaakt hebben zoals songteksten van Michael Franti, de zanger van de hiphopband Spearhead, en twee nieuwe gedichten van Gerrit Komrij.

`Crossing Border, Wereldliteratuur uit binnen- en buitenland', samengesteld door Judith Uijterlinde, geïllustreerd door Sieb Posthuma. Van Gennep, Novib, Crossing Border, 1999. Paperback, 192 blz. De bundel kost 25 gulden en is verkrijgbaar in de grotere boekhandels. Ook wordt de bundel tijdens het Crossing Border Festival verkocht.