Een linkse hoek voor de buurvrouw

De nieuwste rage in bewegingsland heet Tae Bo, een combinatie van tae kwondo en boksen. Het is geen vechtsport, maar heeft meer weg van fitness. En het is vooral populair bij vrouwen.

Pas na een zijwaartse rol in bed lukt het overeind te komen. Vanaf de liezen tot het sternum woont prikkeldraad in het lijf. Opzitten leidt tot prematuur geriatrisch gesteun, de eerste loopbewegingen gaan gepaard met zachte vloeken. De verwensingen betreffen de eigen stijfheid. Niet de nieuwe rage in aerobics land – Tae Bo – waarover in deze bijlage zonodig verslag moest worden gedaan.

Tae Bo (spreek uit taaiboow) is het geesteskind van Billy Blanks, een zwarte Amerikaan met een kale kop en een indrukwekkende fysiek. De voormalige tae kwondo kampioen zag zich gesteld voor het probleem dat vechtsporten vele malen populairder zijn onder mannen dan onder vrouwen. Om vrouwen bij deze sporten te betrekken, ontwikkelde hij een serie `leuke' fitness oefeningen bestaande uit combinaties van trap- en stoottechnieken uit karate en taekwondo en hip-hop danspassen. Het resultaat is Tae Bo, dat staat voor Total Awareness Excellent Body Obedience. Op de tell-sell sessies op de tv zien we dan ook vooral dames Tae Bo oefeningen doen.

Ofschoon Tae Bo géén vechtsport is, zien de oefeningen op de televisie - soepel trappende meiden die explosieve jabs weten te geven - er wel martiaal uit. De trainende vrouwen maken reclame voor de demonstratievideo's van Billy Blanks. Overal wordt reclame gemaakt voor Tae Bo. ,,Tae Bo heeft mijn lichaam in de vier maanden dat ik het doe kompleet veranderd'', aldus een dame op Internet, die spreekt van een nieuw en `rock-hard' lijf. Naar verluidt zijn er al miljoenen van de Tae Bo video's verkocht.

Zou Raoul, de Tae Bo leraar op Twins Gym – een kleine, sympatieke sportschool in oud Amsterdam, tussen Waterlooplein en Nieuwmarkt – mijn lichaam kompleet kunnen veranderen? Raoul ziet er niet zo spierbundelig uit als Billy Blanks en heeft ook niet de `kijk-uit-of-ik vreet-je-op' uitstraling van de Amerikaanse fitness goeroe. Wel is hij kaalgeschoren. Volgens de zacht pratende trainer die op een aantal sportscholen les geeft, is Tae Bo een ware rage aan het worden.

Twaalf vrouwen en twee mannen staan bij Twins Gym voor de spiegel. Zij volgen zo goed en zo kwaad als het gaat de opdrachten en bewegingen van de leraar. Het begint, zoals het hoort, met makkelijke oefeningen: marcheren op de plaats, armzwaaien, huppen. Maar al snel komen er stoot- en traptechnieken bij en, horror of horrors, pasjes. Stoten kan iedereen die geen negatief IQ heeft, maar bij pasjes moet je nadenken. Dus dat lukt niet. Wanneer ik links naar voren spring en met rechts stoot heb ik de grenzen van mijn bewegingsintelligentie bereikt. Maar vanaf dit punt begint de les pas echt.

Op Internet zijn een aantal demo's te zien van bewegingssequenties uit het Tae Bo (Tik: www.taebo.com). Een fraai voorbeeld van Tae Bo-bewegingen geeft al deel 1 van de animatie-serie. BB trekt twee keer snel achtereen zijn rechterknie op, gelijktijdig het bovenlichaam er naartoe bewegend, draait dan in en trapt met rechts halfhoog om vervolgens om zijn as te draaien en een linker directe te geven.

Wonderlijk, en bescheiden stemmend, is het om te zien hoe soepel de vrouwen meebewegen met de leraar. Voor een belangrijk deel is hun inzet het resultaat van de enthousiasmerende wijze van zijn lesgeven. In fitness-speak heet het dat Raoul een `motivational performance' geeft. De buikspieroefeningen waarmee hij zijn les afsluit, dwingen de verslaggever dan ook tot het uiterste te gaan en het duurt daarna even voordat hij de leerlingen kan aanspreken.

,,Het is weer eens wat anders dan aerobics'', zegt een vrouw na de les. Anderen vallen haar bij: alleen aerobics of steps, dat gaat vervelen en bij de Tae Bo-oefeningen voelen ze die verveling niet. Een ander zou graag haar technieken op een boksbal oefenen. Een `minpunt', zo wordt gezegd, is de hype rond Tae Bo, ,,Er moeten niet echt meer mensen bij komen'', zegt een leerling. Zij heeft bij een zijwaartse trap bijna een medeleerling omver gekegeld. Ik denk met lichte gêne aan mijn buren die mijn verkeerd getimede bewegingen moesten ontwijken.

's Avonds kruipt een loodzware moeheid vanuit de lendenen omhoog en de volgende ochtend groeit het besef dat we misschien nog maar een paar Tae Bo lessen moeten volgen.

    • Hans Moll