Dingen met lange adem

KEES VAN KOOTEN Maakte samen met Wim de

Bie satirische tv-programma's en is de vertolker van onsterfelijke typen als F. Jacobse en Cor van der Laak. Schreef diverse romans, columns en korte verhalen. Debuut: Treitertrends (1969)

,,Ik had het gevoel dat er aan het duo Van Kooten en De Bie niets meer te verbeteren was. (-) Ik wilde stoppen. Wim is dapper genoeg om op televisie door te gaan, in zijn eentje. Ik zou dat niet durven. Ik wil dingen met een langere adem uitproberen (-)

,,In een interview had ik gezegd dat ik het aardig zou vinden als we (na de verschijning van Jemig de pemig, red.) misschien een flesje wijn gekregen zouden hebben van de uitgever. Dat was niet gebeurd. Maar de dag na dat interview staat de uitgever op de stoep met... een fles wijn. Tsja. (-) Had dan een klein vliegtuigflesje wijn gegeven, of een enorme reuzenfles. (-) Die soort wellevendheid is er niet meer. Het zal wel komen omdat ik ouder word, maar er gaat veel weg dat niet meer terug te halen is. De tussentijd bijvoorbeeld. De tussentijd verdwijnt.'' 30 april 1999