Damrak klimt voorzichtig omhoog

De Amsterdamse effectenbeurs noteerde vanmorgen, na enkele verliesgevende dagen, weer een lichte winst. De AEX kroop in de loop van de ochtend langzaam omhoog, met 3,61 punten tot 567,74 punten. Ook andere Europese beurzen zaten weer boven de streep, zij het voorzichtig. Londen, Parijs en Frankfurt lieten weer winst zien.

Er was sprake van een wisselend beeld. Een aantal grote fondsen leefde weer op. Het aandeel Koninklijke Olie bijvoorbeeld profiteerde van de productiebeperking waartoe de vergadering van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) woensdag besloot. Dat betekent handhaving van de huidige olieprijzen of mogelijk zelfs nog stijgingen ervan. De olieprijs klom van 22,50 dollar naar 23 dollar vanmorgen. Koninklijke Olie raakte zo na twee dagen verlies weer uit het dal met een eurokwartje op 57,05 euro.

Ook Philips bleek gewild en noteerde een stevige winst van 1,85 euro op 98,50. Volgens handelaren groeide de belangstelling voor het aandeel omdat Philips weinig te lijden heeft van de aardschok die Taiwan teisterde. Philips heeft daar grote belangen in de industrie voor halfgeleiders en voor beeldschermen. Ook deden financiële analisten een positieve duit in het zakje.

Bij de financiële fondsen was het beeld wisselend. Fortis dook met een eurokwartje onder de streep op 31,15 en ABN Amro bewoog niet en bleef staan op 21,75. Aegon daarentegen noteerde 85 eurocent in de plus op 82,15 en ING boekte een winst van vijf eurodubbeltjes op 52 euro rond.

Elsevier was de verliezer van de ochtend. Op 10,15 euro verloor het uitgeversconcern een eurodubbeltje. Volgens analisten komt dat mede omdat de Duitse uitgever Bertelsmann de aanval wil openen op de marktpositie van zowel Reed Elsevier als Wolters Kluwer. Die laatstgenoemde uitgever beperkte het verlies tot een eurostuiver op 35,15.