Consumentenbond: `Kabeljauwfilet is nergens echt vers'

De kwaliteit van kabeljauwfilet schiet ernstig tekort. De nieuwe, zuurstofarm verpakte vis uit de supermarkt is vaak zelfs rot.

Dat concludeert de Consumentenbond, die vijftig filets onderzocht uit 25 supermarkten, dertien viswinkels en twaalf marktkramen. De Consumentenbond omschrijft de zuurstofarm verpakte kabeljauw als ,,oude vis in nieuwe zakken''. ,,De meeste vis smaakt allesbehalve vers. In welke supermarkt we de vis kochten maakte weinig uit.''

De Consumentenbond noemt deze kabeljauw ,,onaanvaardbaar'': ze stinkt naar bederf, is droog en ligt korrelig op de tong.'' De zuurstofarm verpakte vis haalt het niet bij de traditionele manier om vis vers te houden: in smeltend ijs.

Vis zoals vis moet zijn: sappig en stevig, vers van geur en smaak, hebben de onderzoekers ,,nergens'' kunnen kopen. Het oordeel ,,zeer goed'' is dan ook niet toegekend.

Een malse kabeljauw, neutraal van geur en smaak, trof de Consumentenbond vooral aan bij viskramen en -winkels. Zo'n vis kreeg de omschrijving goed. Maar een aantal keren viel de kwaliteit tegen. ,,De kabeljauw is zurig en bitter van smaak en geur, droog op de tong en taai tussen de tanden.''

Ook in de winkels en kramen waren nogal wat kabeljauwfilets besmet met een ziekmakende bacterie. Bovendien liet de kwaliteit van het fileren te wensen over. Sommige vissen vertoonden bloeduitstortingen, waren droog, verkleurd en rafelig. Verder waren er stukken huid en graten achtergebleven. Van de vijf bijzonder goed gefileerde filets kwamen er vier uit een viswinkel.

Volgens de Consumentenbond is nog niet direct sprake van gevaar voor de volksgezondheid, maar wel van smaakbederf. Ze heeft daarom het Productschap Vis, het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij opgeroepen maatregelen te nemen om de kwaliteit van de te verkopen kabeljauw te verbeteren.