Collectieve vermomming

TINDERSTICKS In 1992 vormt de Britse zanger Stuart Staples zijn groep Asphalt Ribbons om tot de Tindersticks. Kenmerkend zijn de trage driekwartsmaten en melancholieke strijkjes. Albums: o.a. Tindersticks en Curtains.

,,De band is als een masker om achter te schuilen. In zekere zin lijken we op een jongensclub die het prachtig vindt om verkleedpartijen te organiseren en in een collectieve vermomming naar een vreemde stad of naar het buitenland te reizen. De mensen denken al snel dat je een chagrijn moet zijn om zulke melancholieke muziek te maken als de onze, maar zo is het beslist niet. (–)

,,Ik wil mijn teksten niet tot de literatuur rekenen, maar op onze manier zijn we bezig om onze grenzen te verkennen met een voorkeur voor filmmuziek. (–) Ik beschouw het als een groot compliment als we in één adem genoem worden met Serge Gainsbourg. Hij liet zich nooit vastpinnen op een bepaalde muziekstijl en hij ging altijd zijn eigen gang.''

10 september 1997